de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Utilizate de secole în America de Sud, aliment de bază în dietele culturilor maya şi aztecă, micile semințe de chia au cucerit întreaga lume după ce oamenii de știință le-au confirmat remarcabilele proprietăți terapeutice.
Previn cancerul de colon
Seminţele de chia sunt bogate în nutrienţi importanți, dintre care în primul rând se remarcă antioxidanții. Creditați de cercetările moderne cu capacitatea de a ține organismul la adăpost de stresul oxidativ, acești compuși prețioși neutralizează radicalii liberi, care pot deteriora celulele dacă se acumulează în corp și contribuie la îmbătrânirea accelerată. Mai departe, prin conținutul de fibre și grăsimi sănătoase, semințele de chia, foarte ușor de introdus în orice dietă, mențin sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular, scăzând colesterolul și trigliceridele și flexibilizând arterele. Un studiu clinic a evidențiat, totodată, că semințele de chia au proprietatea de a contribui la scăderea tensiunii arteriale. De altfel, fibrele din semințele de chia sunt excelente și pentru menținerea sănătății sistemului digestiv, asigurând 35% din necesarul zilnic, favorizând detoxificarea naturală, peristaltismul intestinal și prevenind astfel cancerul de colon.
Mineralizează oasele și dinții
Vitaminele și mineralele din semințele de chia sunt renumite pentru capacitatea de a combate anemia și de a energiza organismul, acesta fiind un motiv pentru care sunt prezente în numeroase formule de mic dejun. În același timp, acidul cloroge- nic, acidul cafeic, miricetina, quercetina și kaempferolul din aceste mici semințe au demonstrat, pe parcursul unor cercetări extinse, efecte protectoare asupra ficatului. Pe de altă parte, calciul, fosforul și magneziul din semințele de chia fortifică sistemul osos și țin la distanță osteoporoza, mi- neralizând oasele și dinții. Totodată, potrivit lucrărilor de specialitate, semințele de chia pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățind sensibilitatea la insulină.
Seminţele de chia conţin un tip unic de fibre, numite mucilagii, care ajută la menţinerea saţietăţii și astfel sunt ideale pentru pierderea în greutate