Main menu

header

958 9 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Vedetă a medicinei alternative, schinduful este studiat intens din perspectiva beneficiilor pe care le aduce sănătății, fiind un vindecător eficient al unui număr semnificativ de afecțiuni.

Atenuează arsurile la stomac

Schinduful a fost folosit de mii de ani în medicina tradițională chineză pentru a trata diverse boli. Astăzi este un condiment frecvent întâlnit, iar descoperirile oamenilor de știință au făcut ca utilizarea acestuia să se extindă semnificativ. Cu gustul său de nucă, pulberea de schinduf poate îmbunătăți diverse meniuri și, în același timp, contribuie la buna funcționare a metabolismului. Mai mult, potrivit oamenilor de știință, schinduful este o modalitate naturală de a crește cantitatea de lapte matern. Un studiu clinic la care au luat parte 78 de proaspete mame a constatat că un consum regulat de ceai din plante cu semințe de schinduf a crescut producția de lapte matern, ceea ce i-a ajutat pe bebeluși să câștige mai mult în greutate. De asemenea, unul dintre efectele notabile ale consumului de schinduf, ca supliment sau condiment, este atenuarea problemelor digestive, în special a arsurilor la stomac, planta dovedindu-se, pe parcursul unor studii clinice, la fel de eficientă ca medicamentele standard prescrise în același scop.

Micşorează grăsimea corporală

Unul dintre motivele principale pentru care bărbații folosesc suplimente cu schinduf este creșterea nivelului testosteronului și a libidoului. Un studiu clinic a relevat faptul că administrarea a 300 mg schinduf de două ori pe zi, timp de opt săptămâni, a generat creșteri semnificative ale nivelului de testosteron, în combinație cu un antrenament de rezistență. Pe de altă parte, voluntarii care au participat la experiment au înregistrat și o reducere a grăsimii corporale, fără nicio diminuare a masei musculare. Totodată, oamenii de știință au evidențiat faptul că aportul de schinduf ajută la controlul diabetului zaharat și al nivelului de zahăr din sânge - participanții la cercetare care au luat 5 g de pudră de semințe de schinduf de două ori pe zi, timp de două luni, au avut un nivel mai scăzut de zahăr în sânge și de hemoglobină A1c. Suplimentele cu schinduf sunt recomandate împreună cu cea mai mare masă de carbohidrați a zilei.

Scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor

Semințele de schinduf, inclusiv sub formă de pulbere, aduc organismului o cantitate importantă de fibre, care, pe de o parte, susțin sănătatea digestivă și intestinală, favorizând eliminarea deșeurilor și toxinelor, iar pe de altă parte, scad colesterolul și trigliceridele, în același timp prelungind sațietatea și fiind astfel de folos pentru scăderea în greutate. Acest efect este dublat de un mai bun control al apetitului pe care îl generează prezența schindufului în dietă - un studiu a constatat că participanții au diminuat în mod spontan aportul total de grăsimi cu 17% în perioada în care au luat suplimente cu schinduf. Studiile asupra efectelor de scădere a colesterolului sugerează că dozele între 5 și 25 de grame de schinduf pot fi cele mai eficiente.