Main menu

header

958 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Există nenumărate persoane familiarizate cu beneficiile pe care le aduc organismului uman ciupercile, considerate adevărate alimente-minune. Nu este de mirare, în aceste condiții, că un nou produs se extinde în preferințele consumatorilor: cafeaua din ciuperci.

Alungă stresul

În timp ce prezența ciupercilor în alimentație este veche de când lumea, ideea de a înlocui cafeaua din boabele clasice sau ceaiul cu cafea din ciuperci este relativ nouă și câștigă teren permanent. „Destul de interesant, cafeaua de ciuperci are un gust asemănător cu cafeaua obișnuită - este o cafea cu extracte de ciuperci, amestecate”, detaliază dieteticianul american Beth Czerwony, din Cleveland, SUA. Și, cum cererea extinde oferta, cafeaua de ciuperci vine într-o gamă largă de preparate, cea mai obișnuită formulare arătând ca zațul de cafea obișnuit. Ciupercile trec printr-un proces de uscare și extracție, pentru a scoate compușii benefici care le-au făcut celebre, iar aceștia sunt apoi amestecați în cafea obișnuită. Se pot achiziționa cafea latte pre-preparată din ciuperci sau pachete cu cafea instant cu ciuperci. Potrivit nutriționiștilor, acest tip de cafea poate reduce stresul și induce un somn odihnitor.

Relaxează musculatura solicitată de efort

Cele mai populare tipuri de ciuperci găsite în amestecurile de cafea includ de obicei variantele reishi, chaga coamă-de-leu, phellinus, agaricus și cordyceps. Persoanele care consumă acest tip de cafea afirmă că au mai multă energie și au observat o mai bună capacitate de atenție și de memorare. „Cafeaua cu ciuperci poate promova claritatea mentală și concentrarea”, susține Mary Sabat, dietetician din Georgia. Pe de altă parte, grație proprietăților standard ale ciupercilor, cafeaua care le are la bază întărește sistemul imunitar și relaxează musculatura solicitată de efort. „Ciupercile în general au unele beneficii foarte mari - reduc inflamația și aduc organismului antioxidanți care susțin imunitatea. Cafeaua de ciuperci are mai puțină cofeină, ceea ce scade anxietatea. Nu este nimic în neregulă cu cafeaua de ciuperci atât timp cât nu conține mult zahăr sau frișcă”, adaugă Czerwony.

Cafeaua de ciuperci are un gust asemănător cu cel al cafelei obişnuite

Unele amestecuri de cafea cu ciuperci conțin ingrediente pentru a crește potențialele beneficii pentru sănătate: cacao, scorțișoară, turmeric

Susţine sănătatea inimii

Anumite soiuri de ciuperci medicinale prezente în cafeaua de ciuperci pot oferi beneficii pentru sănătatea inimii. Un articol de specialitate recent notează că ciupercile reishi pot proteja împotriva leziunilor cardiace și pot reduce riscul de boli de inimă prin îmbunătățirea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Alte cercetări au descoperit că soiul cordyceps are un efect pozitiv asupra tratamentului aritmiei sau al bătăilor neregulate ale inimii, prin reglarea anumitor căi din celulele inimii. De asemenea, unii cercetători susțin că efectele ciupercilor asupra sănătății inimii s-ar putea datora prezenței unor compuși precum ergotioneina, un aminoacid care ajută la diminuarea inflamației și stresului oxidativ. În plus, ciupercile sunt bogate în compuși benefici care ajută la promovarea sănătății inimii.