de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Eucaliptul este un arbore spectaculos, ale cărui proprietăți medicinale au fost apreciate din cele mai vechi timpuri. În prezent, beneficiile pe care le aduc organismului frunzele miraculoase ale acestei specii sunt renumite și au fost certificate de numeroase studii.
Luptă cu infecțiile sinusurilor
Frunzele de eucalipt conţin o cantitate apreciabilă de ulei esenţial - din 100 de kilograme de frunze se obţin trei kilograme de ulei esenţial. Cea mai mare cantitate de ulei esenţial de eucalipt este folosită în scopuri medicale şi industriale (dezinfectanţi, produse pentru împrospătarea aerului), restul fiind prezent în parfumerie, aromoterapie, precum și pentru tratarea unor boli frecvente. De pildă, uleiul de eucalipt este faimos pentru ajutorul oferit persoanelor care suferă de infecţii ale sinusurilor, astm, gripă, bronşită, răceală, nas înfundat şi alte boli respiratorii. Cel mai bun mod de a folosi acest produs este de a aplica pe o batistă câteva picături de ulei de eucalipt şi apoi a-l inhala, la intervale regulate. De asemenea, pentru reducerea durerilor de gât se amestecă bine câteva picături de ulei de eucalipt într-un pahar cu apă caldă şi se face gargară.
Curăţă pielea
Grație proprietăților antibacteriene și antimicrobiene renumite, uleiul de eucalipt are o arie largă de utilizare în domeniul aromoterapiei, fiind prezent în săpunuri, deodorante, loţiuni, parfumuri şi alte produse de igienă personală. O practică frecventă de utilizare a acestui tip de ulei este de a pune câteva picături în apa de îmbăiere, întrucât atenuează durerile musculare, relaxează, curăță pielea și accelerează vindecarea vânătăilor și rănilor superficiale. Pe de altă parte, amestecarea câtorva picături de ulei esenţial de eucalipt cu alte uleiuri, pentru masaj, are ca efect calmarea rapidă a tensiunilor corpului şi minţii. De asemenea, uleiul de eucalipt este recomandat pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui și creşterea activităţii cardiace. În plus, persoanele care au examene pot folosi acest ulei, prin inhalare, pentru sporirea concentrării și atenției.
Frunzele de eucalipt sunt folosite în ceaiul disponibil în farmacii, în categoria produselor pentru dietă şi nutriţie, fiind un produs ce ajută la funcţionarea normală a intestinelor
Opreşte dezvoltarea afecţiunilor gingivale
Compuşii antiinflamatori din eucalipt, precum cineolul şi limonenul, acţionează ca analgezice şi pot reduce durerea, atunci când produsul este inhalat. Potrivit rezultatelor unor studii, anumite medicamente cu eucalipt au oferit rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte tratamentul durerii articulare şi de spate. Acest efect se datorează proprietăților antiinflamatoare ale plantei. O altă utilizare pe scară largă a acestei plante este tratamentul unor afecțiuni orale, întrucât frunzele de eucalipt pot îmbunătăţi sănătatea dentară. Cercetările au arătat că un polifenol din aceste frunze, eucaliptolul, contribuie la limitarea dezvoltării cariilor şi a afecţiunilor gingivale, fiind adăugat în multe formule de paste de dinți sau apă de gură.