de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Considerate pe scară largă fructe naționale ale României, alături de mere și gutui, prunele se clasează în topul celor mai îndrăgite roade ale toamnei, nu doar pentru gustul lor bogat, cremos și pentru aroma inconfundabilă, de belșug, ci și pentru o remarcabilă serie de beneficii aduse sănătății.
Întăresc imunitatea
Prunele au cucerit întreaga lume venind dinspre China, cu secole în urmă. Astăzi, aceste fructe minunate pot fi regăsite în peste 2.000 de soiuri şi oferă o varietate de modalităţi de a fi consumate, de la deserturi și compoturi până la sosuri pentru fripturi de clasă. Dincolo de versatilitatea gastronomică, aceste fructe au vădit, pe parcursul cercetărilor, un conținut de nutrienți greu de egalat în universul alimentelor - glucide, fibre, niacină, acid folic și pantotenic, o mulțime de vitamine și numeroase minerale. Toate acestea cu un număr redus de calorii, ceea ce recomandă consumul de prune, cu moderație, în aproape orice dietă. De exemplu, prin aportul de vitamina C, aceste fructe susțin formarea şi menţinerea masei musculare, contribuind și la fortificarea sistemului imunitar, ceea ce ține organismul la adăpost de infecții.
Inhibă deteriorarea ţesuturilor osoase
Datorită conținutului nutrițional de excepție, prunele sunt renumite pentru capacitatea de a preveni osteoporoza. Flavonoidele pe care le aduc organismului, în special acidul cafeic, contribuie la inhibarea deteriorării ţesuturilor osoase. Această acțiune este dublată de cea a polifenolilor şi potasiului din prune, care contribuie la formarea oaselor, îmbunătăţesc densitatea şi combat pierderea de masă osoasă. Pe de altă parte, aceste fructe de excepție au fost confirmate de oamenii de știință ca sigure pentru consumul persoanelor care suferă de diabet, întrucât au un puternic efect antihiperglicemic. Amintitele flavonoide contribuie la prelucrarea eficientă a zaharurilor şi la controlarea nivelului de insulină secretat de organism. De asemenea, grație conținutului de pectină, prunele uscate contribuie şi la eliminarea metalelor grele toxice din organism, cum ar fi plumbul sau mercurul, care pot fi prezente în pește sau în alte alimente.
Sunt un laxativ natural
Unul dintre cele mai populare și mai evidente beneficii pe care le aduce organismului consumul regulat de prune este pe direcția echilibrării digestiei. La acest capitol, prunele au o reputație inegalabilă, iar oamenii de știință au confirmat prezența în aceste fructe a unei cantități semnificative de fibre dietetice, care reglează întregul sistem digestiv. Datorită sorbitoului şi a izatinei, care au un efect laxativ natural, prunele contribuie la menținerea sănătății colonului și la combaterea constipației. În cadrul unor studii clinice s-a demonstrat faptul că prunele uscate sunt mai eficiente în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative naturale, cum ar fi psyllium. Concret, voluntarii care au consumat 50 de grame de fructe uscate în fiecare zi, timp de trei săptămâni, au raportat o îmbunătățire a peristaltismului intestinal. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, sucul de prune proaspete s-a dovedit util în cazul tulburărilor cognitive cauzate de înaintarea în vârstă. Flavonoidele şi anumiți fitonutrienţi din tabloul nutrițional impresionant al prunelor reduc inflamaţiile din zonele neurologice, previn tulburările neurodegenerative și susțin, în paralel, procesele de învăţare şi memorare. Mai departe, prunele uscate pot ajuta la scăderea în greutate, deoarece fibrele pe care le conțin reduc timpul de digestie şi cresc senzaţia de saţietate, ceea ce scade pofta de mâncare. În același timp, polifenolii din aceste fructe au efect antiadipogenic, reducând formarea ţesutului adipos.
Menţin fluiditatea sângelui în artere
Fibrele din prune sunt cunoscute și pentru proprietatea de a regla nivelul colesterolului din sânge. Rezultatele obţinute în urma unei cercetări realizate de Departamentul de Ştiinţa Alimentelor şi Nutriţie din California arată că aceste fructe, proaspete sau uscate, pot ajuta la menţinerea nivelurilor de colesterol plasmatic şi hepatic în parametri optimi. Totodată, potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Ştiinţa Alimentelor şi Nutriţie din Minnesota, SUA, consumul regulat de prune ajută la menţinerea fluidităţii sângelui în artere, prevenind astfel afecţiuni grave, precum accidentul vascular cerebral, ateroscleroza sau atacul de cord. În același timp, cercetări recente au evidențiat capacitatea acestor fructe de a stimula producerea de oxid nitric în organism, împiedicând metastazarea celulelor tumorale. În plus, atât prunele proaspete, cât și cele uscate conțin antioxidanți, iar, ca urmare, prezența acestor fructe în dietă protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi și elimină stresul oxidativ al organismului. Unele studii au arătat că prunele conțin de peste două ori mai mulți antioxidanți decât alte fructe populare, cum ar fi piersicile.
Ţin la distanţă anemia
Grație tezaurului de nutrienți din conținut, prunele previn anemia. De asemenea, prezența acestor fructe în dietă aduce organismului betacaroten, transformat în vitamina A în interiorul corpului, compus esenţial pentru vedere, piele și păr. În același timp, potasiul din aceste fructe este implicat în transmiterea şi generarea impulsului nervos şi intervine în echilibrul apei în interiorul şi în afara celulelor. La rândul său, fierul pe care îl furnizează parfumatele prune este legat de transportul oxigenului necesar pentru organe, țesuturi și celule, iar amintita niacină contribuie la metabolismul carbohidraţilor, acizilor graşi şi aminoacizilor.
Prăjitură cu prune şi cremă de brânză
Ingrediente: pentru blat: 200 g unt, 4 ouă, 150 g zahăr pudră, 300 g făină, 1 linguriţă cu sare, 1 plic cu praf de copt, 2 linguri cu cacao, 150 ml lapte, 300 g prune. Pentru cremă: 400 g brânză de vaci, 150 ml smântână grasă, 110 g zahăr pudră, 1 linguriţă cu zahăr vanilat, 75 g unt, prune pentru decor.
Mod de preparare: untul moale se mixează cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile, câte unul pe rând, amestecând bine după fiecare. Se presară făina amestecată cu praful de copt, alternând cu laptele şi mixând continuu, la viteză mică. Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare, apoi se încorporează uşor în compoziţia care se împarte în jumătăți pe cât posibil egale. La o parte a compoziției se adaugă cacaua și se amestecă ușor. Se tapetează o tavă pătrată cu hârtie de copt şi se toarnă partea cu cacao, apoi deasupra, ușor, cealaltă jumătate de compoziție și se nivelează. Prunele se taie în sferturi şi se adâncesc din loc în loc în tavă, apoi aceasta se dă la cuptor, la 170 de grade Celsius, pentru 30 de minute. În timp ce blatul se răcește, se mixează bine toate ingredientele pentru cremă. Când prăjitura este rece, se întinde crema și se servește ornată cu jumătăți de prune pe fiecare porție.