Main menu

header

959 9 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Universul ciupercilor este mult mai mult decât unul al gustului și al nutrienților. Prezența acestor superalimente în dietă este de natură să mențină sănătatea organismului și să prevină numeroase boli. Din acest tablou general se disting ciupercile-conopidă, al căror conținut substanțial de antioxidanți le recomandă împotriva unui mare număr de afecțiuni.

Luptă cu efectele sinuzitei

Ciupercile-conopidă sunt foarte populare în bucătăria asiatică, nu doar pentru aspectul lor deosebit, gustul excelent și nutrienții importanți, ci și pentru beneficiile pe care le generează pentru sănătate consumul constant al acestui aliment. Primul element notabil identificat de oamenii de știință în compoziția ciupercilor-conopidă este prezența masivă a antioxidanților. Ca urmare, consumul acestora ajută la protejarea celulelor de deteriorare, prevenind astfel o serie de probleme de sănătate. În plus, ciupercile-conopidă conțin și anumiți compuși cu puternică acțiune antiinflamatoare, ceea ce le recomandă împotriva afecțiunilor generate de acest fenomen, de la sinuzită până la artrită sau migrene.

Diminuează tumorile

Descrise inițial de omul de știință german Julius Schäffer în 1772, apoi de botanistul austriac Franz Xaver Freiherr von Wulfen și reclasificate de marele micolog suedez Elias Magnus Fries, ciupercile-conopidă erau deja folosite în mod tradițional în medicina chineză și japoneză. Cercetarea biomedicală a acestei ciuperci medicinale a identificat o varietate de compuși farmacologic active - polifenoli, flavonoide, terpenoide, vitamine, steroizi, alcaloizi. Acești compuși posedă diferite grade de activități antibacteriene, antifungice, anticancer și antiobezitate. Un studiu japonez pe animale de laborator a evidențiat faptul că prezența ciupercilor-conopidă în hrana exemplarelor cu cancer timp de cinci săptămâni a generat reducerea dimensiunii tumorilor și îmbunătățirea șanselor de supraviețuire.

Eficiente împotriva E.coli

Extractul de ciupercile-conopidă a demonstrat că poate inhiba HIV, cu peste 50%. De asemenea, acțiunea antibacteriană a acestei ciuperci s-a manifestat eficient împotriva Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus și E.coli. Pe de altă parte, cercetările oamenilor de știință au evidențiat faptul că ciupercile-conopidă pot regla nivelurile de glucoză și insulină, stimulând descompunerea acizilor grași și diminuând nivelurile de trigliceride și colesterol total. Un alt efect demn de luat în considerare identificat de specialiști din perspectiva utilizărilor terapeutice ale ciupercilor-conopidă este capacitatea acestora de a stimula producerea de colagen la nivelul rănilor, ceea ce face din aceste alimente vindecători naturali dintre cei mai remarcabili.

Potrivit oamenilor de știință, compușii din ciupercile-conopidă cresc producția de oxid nitric, un compus vasodilatator care joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale

Întineresc aspectul pielii

Datorită nivelului ridicat de vitamine B pe care îl conțin, ciupercile-conopidă sunt adevărate vedete ale menținerii aspectului tineresc și al atenuării problemelor de piele care survin odată cu vârsta. Cercetătorii au demonstrat că acest tip de ciuperci reduc pierderile de apă, iar în paralel cresc sinteza de colagen la nivelul pielii. În aceste condiții, ciupercile-conopidă sunt exploatate pe larg în industria înfrumusețării, pentru potențialul acestora de a reduce semnele îmbătrânirii și a menține sănătatea și strălucirea tenului pe termen lung.