Main menu

header

de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Achyranthes bidentata, cunoscută în mod obișnuit sub numele de genunchiul-boului, este o plantă originară din Asia, iar tehnologiile moderne au făcut posibil ca proprietățile vindecătoare ale acestui terapeut al naturii, vedetă a medicinei tradiționale chinezești, să poată fi disponibile în toată lumea, sub formă de suplimente și extracte.

Calmează durerile menstruale

Cu o acțiune semnificativă deopotrivă internă și externă, genunchiul-boului se remarcă în primul rând prin conținutul său extraordinar - semințele plantei sunt atât de hrănitoare, încât au fost folosite pentru a se face pâine în perioadele de foamete din diverse zone ale Asiei, întrucât sunt un excelent înlocuitor al cerealelor. În mod tradițional, planta a fost utilizată pentru calmarea durerilor menstruale, pentru ameliorarea durerii în partea inferioară a spatelui, în special acolo unde disconfortul este atribuit pietrelor la rinichi, precum și ca tratament extern pentru afte, dureri de dinți, sângerări ale gingiilor și sângerări nazale, potrivit healthbenefitstimes.com. Grație proprietăților antiinflamatoare, antireumatice, digestive și diuretice, rădăcinile, frunzele și tulpinile plantei sunt prezente pe scară largă și astăzi în medicina chineză naturistă.

Fortifică tendoanele

Potrivit unor articole de specialitate, genunchiul-boului acţionează mai ales asupra jumătăţii inferioare a corpului şi poate fi utilizat în tratamentul durerilor de genunchi şi pentru fortificarea membrelor inferioare, întrucât are efect de întărire a tendoanelor și oaselor, aducând astfel beneficii articulațiilor. De asemenea, fitoterapeuții pot recomanda această plantă pentru a trata hipertensiunea și colesterolul mărit. Pe de altă parte, și în prezent populațiile din Nepal folosesc sucul de rădăcină de genunchiul-boului împotriva indigestiei. În același timp, planta este recomandată în mod obișnuit pentru tratarea tulburărilor ginecologice prenatale și postpartum. Pe de altă parte, extractul de rădăcină de genunchiul-boului are o reputație consolidată în timp pe direcția ameliorării vederii slabe, a atenuării durerilor de cap, a scăderii nivelulului de zahăr din sânge și a controlului metabolismului apei în organism.

Extractul de rădăcină de genunchiul-boului este util în tratarea prostatei mărite