Main menu

header

959 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Plantă din familia mentei, coleus este un remediu tradițional în Asia, iar cercetările moderne și-au îndreptat atenția asupra proprietăților terapeutice ale acestui tămăduitor creditat cu o semnificativă putere vindecătoare.

Scade tensiunea arterială

Coleus este, înainte de toate, un redutabil tonic cardiac. Ca urmare, preparatele pe bază de coleus, care au la bază forskolina, sunt cunoscute ca adjuvante în cazuri de cardiomiopatie și insuficiență cardiacă. Cercetări recente au confirmat că planta poate dilata vasele de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială. De asemenea, coleus se remarcă prin capacitatea de a îmbunătăți circulația sangvină, aspect considerat semnificativ și în ceea ce privește activitatea creierului, o bună circulație la acest nivel fiind foarte importantă nu doar pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, ci și pentru menținerea abilităților cognitive.

Tratează glanda tiroidă

Glaucomul se caracterizează printr-o presiune intraoculară crescută și duce la deteriorarea ireversibilă a nervului şi o vedere afectată, care poate culmina cu orbirea. În acest context, o serie de cercetări au evidențiat capacitatea amintitei forskoline din coleus de a scădea presiunea oculară. Aici intervin picăturile de ochi pe bază de plantă, elaborate special în acest scop. Pe de altă parte, unele studii au constatat faptul că aceeași forskolină poate fi utilizată pentru a controla funcţionarea defectuoasă a glandei tiroide.

Potoleşte crizele de astm

Prin stabilizarea celulelor responsabile de eliberarea histaminelor, care declanşează alergii, coleus poate fi util în afecțiuni respiratorii - de altfel, în unele cazuri specialiștii în fitoterapie recomandă inhalarea pulberii de plantă, pentru atenuarea crizelor de astm. Iar acţiunea antispasmodică a aplenteo o face un aliat valoros al vindecării bronşitei. De asemenea, coleus are o bună reputație de adjuvant în cazuri de obezitate, întrucât poate favoriza pierderea kilogramelor și accelerează procesul de slăbire prin stimularea unei enzime care contribuie la arderea grăsimii.

PONT. Datorită capacităţii de a stimula sistemul imunitar, coleus se numără printre remediile prescrise în psoriazis.