Main menu

header

960 8 1de Camelia Onciu

Acerola (Malpighia emarginata) este un fruct exotic care seamănă cu cireșele. Este renumit în întreaga lume pentru conținutul impresionant de vitamina C și alte substanțe antioxidante, care susțin activ apărarea imu- nitară a organismului. Așadar, acerola este eficientă în special iarna, când este mai puțin soare și sistemul imunitar este pus la încercare. Dar ne ajută să facem față și episoadelor de mare oboseală și stres.

Fructul călătorilor

Acerola este un copac care crește în pădurile tropicale din America de Sud (Brazilia și Caraibe) și poate atinge până la 5 metri înălțime. Produce fructe roșii mici asemănătoare cu cireșele europene, denumite și cireșe de Barbados sau cireșe din Indiile de Vest. Aroma fructelor este acidulată. Acerola a fost folosită de indienii amazonieni ca tratament împotriva diareei, dizenteriei și chiar a problemelor hepatice. Abia în secolul al XVI-lea boabele au fost descoperite de coloniști și aduse în Europa, tot în această perioadă fructului i s-a dat numele de acerola și a fost folosit în timpul călătoriilor pe mare pentru a preveni scorbutul, o boală mortală răspândită la acea vreme. Abia în anii 1950, virtuțile acerolei au început să facă obiectul unor studii științifice serioase.

Record de vitamina C

Cu doar 32 de kcal, acerola este unul dintre fructele cu foarte puține calorii și un conținut scăzut de zahăr. Mai conține fibre care favorizează tranzitul intestinal, bunăstarea digestivă și senzația de sațietate. În 100 g acerola găsim: 7,6 g glucide, 1,1 g fibre, 0,1 g lipide, 0,6 g proteine, 2.850 mg vitamina C și 767 UI vitamina A. Știind că necesarul zilnic de vitamina C este între 75 și 90 mg pentru un adult, acerola furnizează de 25 de ori mai multă, deoarece conține 2.000 mg per porție. Vitamina C ajută la menținerea integrității pielii, vindecarea rănilor, facilitează funcțiile imunitare și absorbția fierului.

Susține vederea pe întuneric

Acerola este bogată și în carotenoide și flavonoide (cianidină și quercetină), compuși cu efecte antioxidante. Boabele conțin și vitamina A, una dintre cele mai versatile vitamine, care contribuie la creșterea oaselor și a dinților, menține pielea sănătoasă și protejează împotriva infecțiilor. În plus, joacă un rol antioxidant și susține o vedere bună, în special pe întuneric. Acerola mai conține betacaroten, un precursor al vitaminei A cu putere antioxidantă care limitează stresul oxidativ și radicalii liberi, molecule responsabile de îmbătrânirea celulelor noastre. Betacarotenul poate îmbunătăți anumite funcții ale sistemului imunitar. Acești carotenoizi sunt studiați în domeniile degenerescenței maculare, cataractei, bolilor cardiovasculare, depresiei și anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de plămâni, cavitate bucală, faringe și col uterin.

Alungă oboseala

Deoarece fructele de acerola sunt vândute în principal sub formă de suc, acest lucru le face mai puțin interesante pentru sănătate, deoarece conține zahăr adăugat. Suplimentele cu acerola (de preferință organice) pot fi o alternativă mai bună pentru a întări sistemul imunitar și a lupta împotriva episoadelor de oboseală. Fructele proaspete de acerola, mai greu de găsit, sunt foarte fragile. Prin urmare, acestea trebuie manipulate cu grijă și consumate cât mai repede posibil, în maximum 24 de ore. Pudra de acerola, mult mai răspândită, are avantajul de a putea fi păstrată câteva luni într-un recipient ermetic, ferit de căldură și umiditate. Poate fi folosită într-o multitudine de preparate: smoothie-uri, sucuri, aluat de prăjituri, creme, sosuri, vinegrete.

Contraindicaţii

Există foarte puține contraindicații pentru consumul de acerola. Cu toate acestea, conținutul său ridicat de vitamina C poate perturba sistemul digestiv. Aportul maxim tolerabil de vitamina C este stabilit la 2.000 mg pe zi. Dincolo de această cantitate, megadozele pot provoca scaune moi, diaree și probleme gastrointestinale. Pentru o persoană sănătoasă, excesul de vitamina C va fi eliminat prin urină. Dar la persoanele predispuse la formarea de pietre la rinichi, e bine să se evite dozele mari de vitamina C!