Main menu

header

960 6 1de Georgiana Mihalcea

Napii sunt legume versatile și sănătoase, utilizate în bucătăria internațională, care pot aduce o varietate de arome și texturi în preparatele culinare. Reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, vitaminele din complexul B, vitamina K, potasiu, magneziu și calciu. De asemenea, sunt bogați în fibre alimentare. Astfel, consumul regulat de napi poate aduce multiple beneficii pentru sănătatea noastră, făcându-i o alegere excelentă într-o dietă echilibrată.

Ţin la distanţă boala diverticulară

Consumul de napi susține sănătatea sistemului digestiv, deoarece sunt bogați în fibre. În mod tradițional, legumele acestea au fost folosite pentru a vindeca diverse afecțiuni gastrointestinale. Cercetările recente sugerează că aportul de cantități mai mari de fibre alimentare poate reduce riscul de boală diverticulară, deoarece ajută la mișcarea intestinală. Persoanele care consumă 30 g fibre pe zi pot diminua apariţia acestei afecțiuni cu 41%. De asemenea, o dietă bogată în fibre poate îmbunătăți populația de bacterii intestinale, acele probiotice care susțin sănătatea și imunitatea întregului organism. Oamenii de știință au demonstrat că napul luptă împotriva Helicobacter pylori, bacteria care provoacă ulcerul gastric. În plus, această legumă ameliorează și alte problemele intestinale, cum ar fi balonarea, gazele și constipația.

O alegere excelentă pentru sănătatea inimii

Napii sunt o alegere excelentă și pentru sănătatea inimii, deoarece au proprietăți antidiabetice, antiinflamatorii și antioxidante care pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Legumele acestea au un conținut ridicat de grăsimi sănătoase care pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol. Studiile au raportat că napii pot îmbunătăți metabolismul glucozei și lipidelor, iar acest efect ar putea susține, de asemenea, sănătatea cardiovasculară.

Au proprietăți anticancerigene

Glucozinolații, izotiocianații, antioxidanții și fibrele din napi au proprietăți anticancerigene. Beneficiile legate de reducerea riscului de cancer sunt adesea asociate cu o dietă bogată în legume și fructe, care oferă substanțe nutritive esențiale. Consumul regulat de napi, alături de o varietate de alte legume și fructe, poate contribui la o alimentație echilibrată ce sprijină sănătatea generală. Aceştia conțin compuși fitochimici cum ar fi glucosinolații, care au fost studiați pentru posibilele lor efecte anticancer. Cercetările arată că napii sunt eficienți în prevenirea unor forme de cancer precum cel de ovare, de colon, de vezică urinară, de plămâni, de prostată și de sân.

Diminuează riscul de fracturi

Napii au prezentat, de asemenea, activitate hepatoprotectoare în cadrul cercetărilor efectuate. În urma unui studiu, s-a constatat că extractul etanolic de rădăcină de nap oferă protecție împotriva leziunilor hepatice, iar extractul de apă de nap protejează împotriva fibrogenezei hepatice (formarea unei cantități mari de țesut cicatricial în ficat). Un rol similar al napului a fost observat şi în cazul rinichilor. Leguma are un efect protector împotriva leziunilor renale în investigațiile experimentale realizate până în prezent. Glucozinolații conţinuţi de napi ajută şi la formarea oaselor. Această legumă este bogată și în vitamina K, ce contribuie la reducerea riscului de fracturi, la promovarea absorbției calciului și la creșterea densității osoase.

Stimulează pierderea în greutate

Puteți consuma napi pentru pierderea în greutate, deoarece au capacitatea de a inhiba depunerea de lipide în celulele adipoase prin stimularea receptorilor care sunt implicați în metabolismul lipidelor. Conform studiilor recente, consumul de napi reduce semnificativ greutatea corporală, glucoza din sânge, peroxidarea lipidelor, oxidul de azot și nivelul total de trigliceride și colesterol. Napii au un conținut scăzut de calorii și au, de asemenea, un indice glicemic (IG) scăzut - cel crud de 30, în timp ce varianta gătită are un IG de 85. Aportul ridicat de fibre alimentare din napi crește sațietatea și ține foamea la distanță.

Opresc apariția anemiei

Deficitul de fier este una dintre principalele cauze ale anemiei. Fierul este o componentă majoră a hemoglobinei prezentă în celulele roșii din sânge. Este esențial pentru transportul oxigenului în toate părțile corpului. Napii sunt bogați în fier, iar includerea lor în dieta dumneavoastră poate ajuta la combaterea oboselii cauzate de anemie. Aceste legume sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, care ajută la absorbția fierului. Nu trebuie neglijat nici conținutul de acid folic, un element esențial pentru femei în timpul sarcinii.

Ameliorează leziunile cerebrale

Napii au o gamă largă de proprietăți medicinale, inclusiv îmbunătățirea leziunilor cerebrale cauzate de lipsa de oxigen. Potrivit unui studiu efectuat pentru a examina efectele neuroprotectoare ale napilor, s-a descoperit că extractele obținute din aceştia pot ajuta la reducerea leziunilor cerebrale, la scăderea substanțelor nocive și la restabilirea funcțiilor celulare afectate de lipsa de oxigen. Napii conțin și colină, esențială pentru multe funcții vitale, fiind o componentă structurală a membranelor celulare care ajută la memorie, dar şi la reducerea inflamației.

Napii sunt ideali pentru controlul zahărului din sânge, având efecte antidiabetice, prin creșterea raportului insulin

Napul a fost folosit de mult timp ca medicament tradițional pentru tratarea durerilor de cap

Supă de napi

960 6 2Această supă cremoasă de napi este o alegere minunată pentru a vă încălzi în zilele reci sau pentru a vă bucura de gustul delicat al napilor.

Ingrediente: 2 napi mari curățați și tăiați cubulețe, 1 ceapă medie tocată, 2 căței de usturoi mărunțiți, 2 cartofi mari curățați și tăiați cubuleţe, 4 căni cu supă de legume sau supă de pui (aproximativ 1 litru), 2 linguri cu ulei de măsline, sare și piper după gust, smântână sau iaurt pentru garnisire (opțional).

Mod de preparare: într-o oală mare încingeți uleiul de măsline și căliți ceapa și usturoiul până devin translucide. Adăugați napii și cartofii tăiați cubulețe în oală și căliți-le timp de câteva minute. Turnați supa de legume sau supa de pui peste acestea. Aduceți amestecul la fierbere, apoi reduceți focul la minim și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când napii și cartofii devin moi. Utilizați un blender sau un mixer de mână pentru a pisa supa până când obțineți o consistență fină, apoi condimentați-o cu sare și piper după gust. Serviți supa de napi fierbinte, garnisită cu smântână sau iaurt, dacă doriți.

Înfrumuseţează aspectul pielii şi părului

Miraculoasa legumă este o sursă generoasă de vitaminele A și C și de fier. Toate sunt esențiale pentru sănătatea pielii și a părului. Vitamina A ajută la gestionarea producției de sebum și la prevenirea acneei. Vitamina C promovează producția de colagen care oferă fermitate pielii. De asemenea, poate menține pielea tânără și suplă. Fierul ajută la producerea de melanină în firul de păr. Deficiența de fier duce la căderea părului și albirea prematură a firelor. Datorită acestor proprietăți, napii cruzi sunt un aliat de nădejde pentru sănătatea părului.