Main menu

header

960 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Milenara medicină tradițională chineză menționează importanța pentru tratarea unei serii de afecțiuni a rădăcinii de codonopsis, creditată cu proprietăți terapeutice care se adresează întregului organism. 

De folos în diabet

Rădăcina de codonopsis este considerată un adaptogen, ceea ce înseamnă că ajută organismul să reacționeze la stres și la alte agresiuni externe. Planta promovează o mai bună claritate mintală și susține memoria. Cu o poziție similară din perspectivă terapeutică cu a celebrului ginseng, rădăcina de codonopsis a fost studiată, cu rezultate încurajatoare, din perspectiva combaterii inflamației din organism. În același timp, oamenii de știință au certificat o îndelungată utilizare a rădăcinii de codonopsis în cazuri de diabet, întrucât poate reduce complicațiile acestei afecțiuni, precum și capacitatea plantei de a susține buna funcționare a splinei.

Eficient în cazul persoanelor cu astm

Ca unul dintre principalele remedii ale medicinei tradiționale chineze, rădăcina de codonopsis este considerată un energizant al organismului și un aliat al sănătății plămânilor - reduce producția de hormoni care pot provoca constrângerea bronhiilor, fiind astfel util pacienților cu astm. Totodată, o serie de studii au evidențiat capacitatea rădăcinii de codonopsis de a genera creșterea numărului de globule roșii din sânge.

Combate vărsăturile

Ca adaptogen, rădăcina de codonopsis are o acțiune extinsă și complexă și a fost utilizată cu succes de-a lungul secolelor pentru reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, planta este creditată cu proprietatea de a reduce nivelul de adrenalină produsă de organism în condiții de tensiune nervoasă sau de pusee emoționale, atenuând în paralel durerile de cap și oboseala psihică generate de astfel de episoade. Pe de altă parte, rădăcina de codo- nopsis este utilă și pe direcția afecțiunilor digestive: stimulează pofta de mâncare, combate vărsăturile și reduce secreția de pepsină în stomac, prevenind astfel formarea ulcerului peptic.

PONT. Rădăcina de codonopsis este considerată un remediu împotriva tensiunii musculare.