Main menu

header

960 7 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Splendida canna, renumită plantă decorativă, este un vindecător natural plin de proprietăți terapeutice, spectaculozitatea sa fiind dublată de utilizări medicinale surprinzătoare.

Utilă în amenoree

Canna indica este o plantă străveche, dovezile cultivării sale venind din negura timpului, din urmă cu peste două milenii. Una dintre cele mai răspândite utilizări tradiționale ale plantei este decoctul de rădăcină, util în cazuri de amenoree. De asemenea, sucul de fructe de canna este folosit împotriva inflamațiilor urechii, iar florile sunt considerate un remediu excelent pentru afecțiunile oculare. Pe de altă parte, proprietățile terapeutice ale acestei plante se extind și spre energizarea organismului, canna fiind utilizată în mod frecvent în apa de baie, în care își dizolvă uleiurile ce induc relaxare și refacere.

Protejează împotriva degradării ADN

Există numeroase utilizări medicinale ale extractelor de rădăcină de canna. Potrivit cercetărilor citate de site-ul sciencedirect.com, planta prezintă proprietăți antioxidante semnificative, prin conținutul de fenoli și flavonoizi care generează protecție împotriva degradării ADN și a proteinelor induse de radicalii liberi. De asemenea, infuzia de rădăcină de plantă, preparată conform indicațiilor, are efect de scădere a febrei, fiind de folos în cazuri de răceală și gripă. În același timp, o cataplasmă din semințe măcinate de canna amestecate cu apă, aplicată pe frunte, atenuează durerile de cap asociate afecțiunilor respiratorii.

Benefică în amigdalită

Proprietățile remarcabile ale spectaculoasei canna au acțiune benefică și în cazuri de afecțiuni hepatice, preparatele pe bază de rădăcina plantei fiind de folos în tratamentul hepatitei și icterului, precum și pentru a accelera detoxificarea organismului. Extern, canna este redutabilă pentru tratarea eficientă a dermatozelor și pecinginii, frunzele și semințele sub formă de pulbere fiind amestecate și utilizate sub formă de cataplasme pe locurile afectate. Totodată, semințele de canna măcinate și amestecate cu apă sunt folosite ca agent antiinfecțios și ca tratament pentru mâncărimi, decoctul de rădăcină este util pentru ameliorarea sângerărilor nazale, iar în Bangladesh, o pastă specială din canna este folosită și astăzi ca tratament naturist împotriva amigdalitei.

PONT. Potrivit cercetărilor oamenilor de știință, rădăcina de canna este o sursă excelentă de nutrienți - fibre, vitamine și minerale.