Main menu

header

963 8 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

De-a lungul istoriei sale îndelungate de utilizare în sistemele tradiționale de medicină originare din Asia, gynostemma a fost asociată cu longevitatea. Pe lângă faptul că stimulează energia organismului, renumita plantă medicinală are numeroase alte beneficii pentru sănătate.

Îmbunătățește concentrarea și rezistența mentală

Regiunea muntoasă Guizhou, de care gynostemma este legată din punct de vedere istoric, este renumită pentru numărul mare de persoane centenare. De-a lungul secolelor, ceaiul de plantă a ajuns să fie identificat cu o tinerețe prelungită a organismului, generată de faptul că gynostemma are efecte antiinflamatoare și antioxidante. Cercetările moderne au evidențiat faptul că planta poate combate stresul oxidativ și inflamația, grație conținutului de polizaharide, steroli vegetali, flavonoide și saponine, care promovează îmbătrânirea sănătoasă. De asemenea, gynostemma este bogată în enzime, vitamine și minerale, iar ca urmare, este un aliat împotriva oboselii și ajută la îmbunătățirea concentrării și rezistenței mentale. În același timp, potrivit unor cercetări publicate de Chinese Medicine, planta are o acțiune care ajută la inducerea apoptozei celulelor canceroase și la repararea ADN.

Menține nivelurile hormonilor stresului

Gynostemma este considerată un aliat al unei greutăți corporale optime, întrucât activează procesele metabolice de ardere a grăsimilor și de eliberare a energiei. În același timp, această plantă acționează ca un adaptogen, ajutând organismul să facă față stresului și să mențină echilibrul metabolic și nivelurile normale ale hormonilor stresului, inclusiv cortizolul. Un studiu publicat în jurnalul Phytomedicine a constatat că suplimentarea cu gynostemma a redus predispoziția la anxietate la subiecții aflați sub stres psihologic cronic. Pe de altă parte, planta aduce beneficii sănătății inimii, ajutând la reducerea inflamației și prevenind modificările tensiunii arteriale. De asemenea, administrarea de gynostemma poate crește circulația sangvină și menține un nivel sănătos de colesterol, datorită prezenței amintitelor saponine. Concret, o serie de studii au relevat faptul că gynostemma poate scădea colesterolul total și crește colesterolul HDL („bun”).

Gynostemma a fost asociată în sistemele de medicină tradiţională din Asia cu longevitatea

Un studiu clinic a constatat că administrarea de gynostemma a redus markerii legați de rezistența la insulină

Potoleşte bronşita cronică

Ceaiul de gynostemma este renumit pentru efectul său în reducerea tusei, simptomelor răcelilor, astmului și problemelor cauzate de boli respiratorii, cum ar fi bronșita cronică. Cercetările derulate până în prezent au confirmat faptul că planta reduce inflamația căilor respiratorii și poate diminua reacțiile alergice. În paralel, gynostemma promovează răspunsuri imune pozitive, prin activarea celulelor T, „armata naturală” a organismului. În același timp, o serie de cercetări a pus în evidență faptul că preparatele pe bază de gynostemma sprijină detoxificarea ficatului, iar extractul de plantă are efect de protecție în cazuri de boală hepatică grasă nealcoolică. O recomandare generală de dozare pentru adulți este de maximum patru căni cu ceai de gynostemma pe zi.