Main menu

header

963 7 4de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Condiment… plantă aromatică… ceai… shiso este una dintre cele mai iubite plante ale culturii japoneze și un terapeut al naturii care nu lipsește din meniul asiatic. Parfumată, colorată, savuroasă, frunza acestei plante are proprietăți terapeutice cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Combate stresul oxidativ

Shiso conține niveluri ridicate de vitamine - C, A K, B. De asemenea, o porție de 100 grame de frunze oferă 500 mg potasiu, fier și magneziu. În aceste condiții, shiso, consumat crud, în salate sau diverse preparate, precum și sub formă de ceai aromat, energizează organismul și susține sistemul cardiovascular, potasiul fiind un binecunoscut vasodilatator, care scade riscul de accident vascular cerebral și de infarct. În același timp, pigmenții din shiso, variantele roșu și violet, sunt din aceeași categorie cu cei găsiți în fructe considerate alimente-minune, ca murele și merișoarele. Practic, frunzele de shiso furnizează antioxidanți importanți (de zece ori mai mult caroten decât dovleacul, de exemplu), care elimină efectele radicalilor liberi și feresc organismul de stres oxidativ, cu efect direct asupra prevenirii unei serii de boli cronice grave.

Întăreşte sistemul imunitar

Ca antiinflamatoare, frunzele de shiso sunt de folos în cazuri de afecțiuni ca astmul și sinuzita, iar bogăția sa de vitamine fortifică sistemul imunitar. În cultura japoneză, ceaiul de shiso este o adevărată vedetă a tuturor anotimpurilor - vara se consumă rece, iarna, fierbinte, de fiecare dată furnizând arome diferite. Se pune la fiert un litru de apă, iar când clocotește, se scufundă o mână cu frunze de shiso și se lasă la infuzat, în vasul acoperit, pentru 30 de minute, apoi se strecoară, presându-se bine, pentru a se extrage uleiurile esențiale din plantă, și se consumă îndulcit, cu zeamă de lămâie. Potrivit cercetărilor, shiso este și o sursă bogată de acizi grași Omega 3, nutrienți esențiali pentru întreținerea sănătății celulelor creierului și, de asemenea, un aliat al sistemului gastro-intestinal, întrucât acidul rozmarinic pe care îl conțin delicioasele frunze inhibă bacteriile la acest nivel și țin la distanță intoxicațiile alimentare.

PONT. Infuzia de shiso e folosită în medicina tradițională chineză pentru a trata tusea și simptomele de răceală.