Main menu

header

964 8 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Renumite de secole pentru proprietăţile lor nutritive şi terapeutice, considerate adevărate superalimente, semințele de cânepă au o paletă largă de beneficii pentru sănătate.

Reduce nivelul de colesterol „rău”

Bogate în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, încărcate de proteine, fibre, vitamine şi minerale esenţiale, seminţele de cânepă, care oferă toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul, și-au câştigat o popularitate în continuă creștere datorită multiplelor beneficii pe care le aduc sănătăţii. În primul rând, prezența acestor semințe în dietă, consumate crude, ca atare, sau adăugate în diverse preparate, susține sănătatea cardiovasculară, prin intermediul amintiților acizi grași, care reduc nivelul de colesterol „rău” (LDL) şi de trigliceride, menținând o tensiune arterială sănătoasă, arată rezultatele unor serii de cercetări.

Favorizează eliminarea toxinelor

Fibrele din seminţele de cânepă favorizează sănătatea sistemului digestiv, prin susţinerea funcţiei intestinale şi a eliminării toxinelor din organism. Fibrele solubile din cânepă pot contribui la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Un alt beneficiu al consumului de semințe de cânepă este capacitatea acestora de a ajuta la ameliorarea constipaţiei, după cum au arătat rezultatele unei cercetări desfășurate de cercetătorii de la Universitatea Baptiste, din Hong Kong. De altfel, aceleași fibre alimentare din semințele de cânepă prelungesc saţietatea, ajutând astfel la controlul greutăţii, în timp ce proteinele pe care le aduc organismului contribuie la menţinerea masei musculare, aspect important în timpul procesului de pierdere a kilogramelor, potrivit revistei Journal of the American College of Nutrition.

Tratament natural împotriva dermatitei atopice

Seminţele de cânepă sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antiinflamatoare şi analgezice, fiind utile împotriva suferințelor generate de afecţiuni precum artrita sau inflamaţiile musculare. De asemenea, consumul regulat de seminţe de cânepă poate oferi un sprijin natural împotriva durerii cronice. Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a arătat că efectele uleiului de seminţe de cânepă asupra artritei sunt notabile. De asemenea, acest tip de ulei este utilizat tot mai des în produsele cosmetice, deoarece reuşeşte să pătrundă în straturile interioare ale pielii şi promovează creşterea sănătoasă a celulelor, având, în paralel, efecte remarcabile asupra dermatitei atopice, eczemei și afecțiunilor pielii care provoacă inflamație.

Antioxidanții din semințele de cânepă ajută la combaterea radicalilor liberi şi la menţinerea sănătăţii celulelor

Avocado cu seminţe de cânepă

964 8 4Ingrediente: 4 avocado, 1 castravete, 1 ceapă roșie, 125 g porumb dulce, 125 g semințe de cânepă decorticate, 4 linguri cu ulei de cânepă, 1 lin- gură cu frunze de mentă proaspătă, 2 linguri cu oțet balsamic.

Mod de preparare: castravetele și ceapa roșie se taie cubulețe, iar menta se toacă mărunt, apoi se amestecă cu celelalte ingrediente, într-un bol. Avocado se taie în jumătăți, se scot sâmburii și se umplu cu amestecul preparat.