Main menu

header

964 6 1de Camelia Onciu

Coniferele sunt copaci de la care putem obține o mulțime de medicamente naturiste. Bradul, pinul, molidul sunt cei mai la îndemână, din acele lor putem prepara remedii pentru afecțiunile de sezon. În plus, sunt copacii Sărbătorilor de iarnă, care ne aduc în case mirosul de cetină și bucuria Nașterii Domnului. Iată cum putem valorifica aceste ace verzi cu mare putere curativă.

Complex de minerale în muguri

964 6 2Cele mai multe ace veșnic verzi sunt ideale pentru remedii homemade. De brad, de pin, de molid, frunzele aciforme și mugurii stau la baza tratamentelor naturiste sub formă de ceaiuri, extracte, capsule, uleiuri esențiale, siropuri, dar și ca ingrediente în fursecuri, înghețate și băuturi. Dintre conifere, pinul are cele mai multe proprietăți terapeutice. Mugurii sunt utilizați adeseori în fitoterapie și gemoterapie. Au efecte benefice în special asupra sistemului respirator, rinichilor și mușchilor. Mugurii de pin trebuie culeși primăvara și se depozitează în borcane închise ermetic sau în frigider. 100 grame de muguri de pin conțin: proteine (10 g), fibre (10 g), zinc (6,45 mg), fosfor (575 mg), magneziu (251 mg), mangan (8,802 mg), fier (5,53 mg), calciu (16 mg), Vitamina E (9,33 mg), Vitamina C (0,8 mg). De asemenea, mai conțin acid folic, acid oleic și un complex de vitamine B.

Energizează și îmbunătățește memoria

Preparatele din ace de pin oferă energie, combat starea de oboseală, îmbunătățesc sănătatea inimii, reducând riscul de apariție a problemelor cardiovasculare. Previn efectele negative ale radicalilor liberi asupra organismului și îmbătrânirea prematură a organismului. Luteina din compoziția mugurilor de pin ajută ochiul să filtreze razele ultraviolete. Acest antioxidant previne deteriorarea maculei și reduce riscul de apariție a cataractei. Întrucât conțin acid linoleic, mugurii de pin ajută la stoparea senzației de foame. Compușii fenolici și alți antioxidanți din ace de pin sunt cercetați în legătură cu stimularea memoriei și protejarea creierului. Într-un alt studiu, diferite extracte de ace de pin au fost testate pentru activitatea antioxidantă. Extractul de pin în apă fierbinte a avut cele mai mari niveluri de antioxidanti.

Ceaiul din ace de pin alungă depresia

964 6 3Ceaiul de ace de pin e folosit de secole în medicina tradițională chineză și coreeană pentru reducerea inflamației. Exploratorii europeni care au ajuns pe continentul nord-american la începutul secolului al XVI-lea au scăpat de scorbut cu ace de pin. Bogat în antioxidanți, vitamina C și vitamina A, ceaiul are proprietăți puternic antimutagene, antioxidante și antiproliferative, inhibând celulele producătoare de cancer. Acele de pin se spală și se taie mărunt. Puneți o lingură cu ace pe fundul unei căni. Turnați apă clocotită și lăsați la macerat cinci minute, apoi strecurați. Acest ceai delicios cu gust de pin vă va oferi o doză bună de vitamina C în anotimpul rece. E foarte util și în caz de tuse și afecțiuni respiratorii. Pentru calmarea durerilor de gât, adăugați miere. Contribuie la combaterea depresiei, prevenirea obezității, reducerea simptomelor alergice, scăderea tensiunii arteriale.

Oțetul de pin alb are efect antireumatic

Pentru un otet de tip balsamic ce poate fi folosit în salate și legume, puneți suficiente ace pentru a umple un borcan de sticlă și acoperiți cu oțet de mere organic. Închideți vasul cu celofan și depozitați într-un loc răcoros și întunecat. Lăsați cel puțin două săptămâni și strecurați. Pentru un cadou atractiv și atent, puneți ace în sticlă înainte de a o închide și sigilați cu ceară de albine. Acest oțet este ideal în frecții, având efect antireumatic.

Siropul de pin, primul remediu în tuse

964 6 4Acest sirop pentru tuse este benefic pentru calmarea gâtului uscat și ameliorarea tusei. În plus, întărește imunitatea și ușurează digestia. Dincolo de a fi medicinal, acest sirop este foarte gustos și poate fi folosit în cocteilurile de sărbători.

Ingrediente: o cană şi un sfert cu apă, 1 cană cu ace de pin proaspete sau alte ace de conifere comestibile, 1/2 ceșcuţă cu miere.

Mod de preparare: aduceți apa la fiert, apoi turnați-o peste acele de pin într-un borcan. Pentru o aromă mai puternică puteți fierbe acele de pin în apă câteva minute. Lăsați să se răcească la temperatura camerei, apoi strecurați și adăugați mierea. Puteți păstra siropul într-un borcan acoperit la frigider chiar și două-patru săptămâni. Dacă doriți să-i creșteți durata de valabilitate, congelați-l în pungi sau în tăvi pentru cuburi de gheață. Luați o lingură (15 ml) la fiecare două ore. Acest sirop este sigur și pentru copiii cu vârsta de 2 ani și peste, dar în doză mai mică.

Uleiul esențial de brad, bun contra durerilor în gât

Fără îndoială, uleiul esențial din ace de brad este unul dintre cele mai valoroase medicamente pe care ni le oferă coniferele. Se obține printr-un proces de distilare cu aburi a acelor de brad și se găsește la farmacii și în magazinele naturiste. Are o aromă proaspătă, lemnoasă. Cel mai adesea, este utilizat împotriva durerilor în gât, a infecțiilor respiratorii, epuizării, durerilor musculare, artritei. Cercetătorii francezi au descoperit că este un agent care luptă eficient cu cancerul de sân și de ficat. În ceea ce privește efectul antibacterian, un studiu publicat în Phytotherapy Research a demonstrat eficacitatea uleiului esențial de brad față de Escherichia coli și Staphylococcus aureus.

Parfum care calmează și dezinfectează

Uleiul esențial din ace de brad stimulează metabolismul și detoxifică organismul. Această calitate tonică specială îl face perfect pentru persoanele care vor să elimine toxinele din sistem prin transpirație sau stimulând ficatul să lucreze mai bine. Uleiul este extrem de benefic în reducerea stresului și infuzează un sentiment de calm în minte, atunci când este utilizat în aromoterapie. Dezinfectează aerul. Mirosul natural plăcut al uleiului esențial de ace de brad îl face excelent pentru persoanele care se luptă cu mirosul corporal. Acest ulei reduce, de fapt, cantitatea de bacterii din corp, responsabile de mirosul urât. Împreună cu dieta și exercițiile fizice, acest ulei aplicat local e un remediu natural foarte util în osteoporoză.

Frumusețe cu ulei infuzat

964 6 5Acest ulei infuzat de conifere cu scorțișoară este excelent pentru îngrijirea corpului. Acele de brad sau de pin, spălate și bine uscate, se pun într-un borcan și se adaugă un baton de scorțișoară. Turnați ulei de măsline extravirgin în borcan pentru a acoperi acele de conifere. Păstrați borcanul cu capac într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui, timp de două, trei săptămâni sau mai mult (până la șase săptămâni), agitând zilnic și împingând acele înapoi sub ulei. Strecurați cu o sită fină. Acele de conifere și scorțișoara sunt încălzitoare, ajută la circulație și au proprietăți de calmare a durerii. Frecați pielea uscată sau crăpată cu acest ulei pentru a ajuta la calmarea și vindecarea afecțiunilor. Uleiul poate fi folosit și pentru a face un balsam de buze dacă topiți ceară de albine în el. Folosit în aromoterapie, acest ulei miroase frumos, la fel ca o pădure (sau un pom de Crăciun) și poate ajuta la reducerea stresului și anxietății.

Ingrediente: 1-2 ramuri de conifere, 1 baton de scorțișoară (opțional), 2 cești cu ulei de măsline extravirgin.

Preparate din rășină

964 6 6Plămădeala de rășină de brad în alcool combate traheita, traheobronșita și tusea uscată. Se face gargară cu o linguriță cu remediu, diluat în jumătate de pahar cu apă. Rășina vindecă și infecțiile urinare grave. Plămădeala de rășină se obtine într-un pahar cu alcool alimentar de minimum 80 de grade, se adaugă 3-4 linguri cu rășină de pin, amestecînd foarte bine. După ce s-a dizolvat, se mai lasă 24 de ore, apoi se filtrează și se pune în sticluțe mici, închise la culoare, care se păstrează la rece și ferite de lumină.

Baie cu miros de pădure

Dacă sunteți obosit după o zi lungă de muncă, relaxați-vă într-o baie caldă care miroase a plimbare în pădure, adăugând în apa de baie câteva picături de ulei de conifere. Băile de cetină vindecă astenia, convalescența, durerile musculare, reumatismul. O baie cu extract de cetini de pin durează 15-20 de minute, apa trebuie încălzită progresiv. Pentru reumatism, se pot face fricționări ușoare cu alifie de rășină de pin pe tălpi, genunchi sau umeri. Alifia de rășină de pin se obține astfel: se pune un pachet de unt la foc, înlăturându-se spuma. Se ia de pe foc și se trece untul încins, limpede, într-o oală în care se adaugă un bob de ceară și se amestecă. Dupa omogenizare, se adaugă două-trei linguri cu rășină de pin.

Biscuiți cu ace de conifere

Aceste fursecuri festive cu ace de conifere sunt perfecte pentru sărbători!

Ingrediente: 14 linguri cu unt nesărat, 3/4 cană cu zahăr, 1 gălbenuș, 2 linguri cu suc de portocale, 1 lingură cu coajă de portocală, 1 şi 1/2 căni cu făină, 1/2 cană cu amidon de porumb, 1/4 cană cu ace de conifere, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1/2 linguriță de cuișoare măcinate, 1 praf de sare.

Mod de preparare: frecați untul și zahărul, apoi adăugați gălbenușul, sucul de portocale și coaja de portocale și amestecați. Apoi adăugați făina, amidonul, acele de conifere tocate fin, scorțișoară, cuișoare și sare. Amestecați ușor apoi înfășurați acest aluat în hârtie de copt ca o ruladă și lăsați-l la frigider cel puțin 30 de minute sau până când se întărește. Întindeți aluatul pe o placă cu făină și tăiați-l în formele dorite. Sau pur și simplu tăiați rondele. Decorați prăjitura cu o rămurică de brad. Se dă la cuptor timp de 25-30 de minute.

Bere de molid

964 6 7Aceasta nu este o rețetă tradițională de bere care folosește hamei și malț, dar puteți adăuga și aceste ingrediente, pentru o aromă asemănătoare berii. Folosiți vârfuri de molid sau de brad. Aveți nevoie de: 4 litri de apă, 3 căni cu zahăr brun, 120 g vârfuri sau muguri de molid, 1 lămâie, 1/2 pachet de drojdie de șampanie. Mod de preparare: amestecați apa, zahărul brun și vârfurile de molid într-o oală mare. Adăugați lămâia stoarsă. Se fierbe 30 de minute. Se răcește la 21 de grade C, apoi se strecoară lichidul într-un vas de 4 litri, lăsând două-trei degete spațiu liber. Adăugați drojdia. Puneți capacul și scuturați borcanul de câteva ori pentru omogenizarea și aerarea amestecului. Lăsați berea de molid să fermenteze cel puțin două-trei săptămâni, până când formarea de bule a încetinit semnificativ, dar nu complet. Îmbuteliați berea în sticle și lăsați-o în cămară timp de trei-patru săptămâni. Se servește rece. Berea de molid rezistă și un an, dacă sticlele sunt depozitate într-un loc rece și întunecos.

Vodcă infuzată cu conifere

Aveți nevoie de o mână cu ace de conifere și o sticlă cu vodcă. Spălați acele verzi și puneți-le într-un borcan de un litru. Turnați vodca în borcan, acoperind acele. Puneți capacul și lăsați borcanul într-un loc răcoros și întunecat până la două luni. Strecurați și turnați băutura maro roșcată într-un pahar glazurat cu zahăr. Puteți folosi această vodcă în orice cocteil, perfect pentru vacanța de iarnă. Dar vodca cu conifere este ideală și pentru frecții în caz de răceală, circulație periferică deficitară și dureri articulare.

Ingredient versatil

Vârfurile de molid, de pin, de brad pot fi ingrediente principale în multe rețete culinare. Tocate fin și amestecate cu unt, pot deveni o pastă sănătoasă și aromată pentru micul dejun. Se pot adăuga și în sosuri, pot fi murate sau adăugate în înghețată și sorbeturi. Acele uscate și date prin blender sau râșnița de cafea se transformă în pudră care se presară peste legume, supă, carne, pui, pește și deserturi. Sau pur și simplu se amestecă cu sare pentru a obține o sare aromată.

Nu utilizați niciodată ulei esențial de brad nediluat. Înainte de a aplica orice ulei esențial pe piele, se recomandă insistent să efectuați un mic test pe mână după ce ați diluat uleiul în uleiul purtător (de cocos) într-un raport de 1:1. Evitați contactul direct cu ochii sau orice alte membrane mucoase atunci când utilizați uleiuri esențiale

Nu toate coniferele sunt comestibile și nu toate au utilizări medicinale. Pinul, bradul și molidul sunt sigure, însă tisa este toxică și trebuie evitată. Acele de pin ponderosa (Pinus ponderosa) nu sunt recomandate femeilor însărcinate

Reţete vechi de când lumea

În trecut, acele de brad erau arse după naștere, pentru sănătatea bebelușului și a mamei. Brazii erau utilizați la tratarea reumatismului, tuberculozei, precum și a cancerului. Rășina copacului a fost folosită frecvent pentru a face unguente pentru răni, furuncule, erupții cutanate și pentru alte afecțiuni ale pielii. S-a considerat că scoarța bradului reduce problemele renale, în timp ce rădăcinile abordează problemele inimii și articulațiilor. Nativii americani umpleau pernele cu ace de brad pentru un somn liniștit. Vechii egipteni masau scalpul cu ulei de brad pentru creșterea părului.