Main menu

header

965 9 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Mai puțin amară decât nucile obișnuite, varietatea pecan este un adaos delicios pentru un mare număr de meniuri, întrucât aceste roade ale pământului aduc o aromă specială și o savoare bogată preparatelor culinare. Dincolo de acest loc binemeritat în gastronomie, nucile pecan sunt aliați veritabili ai sănătății organismului uman.

Țin la distanță diabetul

Beneficiile consumului de nuci pecan sunt certificate în permanență de rezultatele cercetărilor științifice. Unul dintre cele mai recente studii care au avut în centru atuurile acestor delicioase gustări, realizat de oamenii de știință de la A&M AgriLife, Texas, arată că un consum zilnic de nuci pecan este de natură să țină organismul la adăpost de boala ficatului gras. De asemenea, potrivit comunicatului de presă emis cu ocazia finalizării cercetării, specialiștii americani notează că nucile pecan previn obezitatea și diabetul. În același timp, testele efectuate pe animale de laborator au relevat faptul că nucile pecan au crescut producerea de energie și au îmbunătățit markerii inflamației la exemplarele testate. În același timp, cercetarea a evidențiat și o echilibrare a florei intestinale în urma consumului de nuci pecan, ceea ce este de natură să atenueze sau să elimine simptome precum oboseala cronică și balonarea.

Scad presiunea arterială

Numeroase cercetări au listat nucile pecan ca agenți de prevenire a instalării bolilor neurodegenerative. Astfel, un consum de 10 nuci pecan zilnic sau câte o mână cu astfel de delicatese de trei ori pe săptămână ameliorează funcționarea creierului, îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea și ajută în prevenirea bolii Alzheimer. Potrivit cercetărilor oamenilor de știință, consumul de nuci pecan poate scădea cu 25% riscul de apariție a demenței. De asemenea, o dietă care include nuci pecan a demonstrat capacitatea de a scădea riscul de afecțiuni car- diovasculare, prin scăderea colesterolului, a trigliceridelor și a presiunii arteriale, care pot cauza ateroscleroză, hipertensiune și alte probleme ale inimii. Pe lângă aportul de grăsimi sănătoase, aceste nuci conțin fenoli și flavonoizi, antioxidanți care protejează aparatul cardiovascular - de altfel, nucile pecan sunt cea mai bogată sursă de flavonoizi dintre toate speciile de nuci, conform datelor Departamentului pentru Agricultură al SUA.

„Nucile pecan sunt un instrument pe care toți oamenii îl au la dispoziție pentru a-și menține sănătatea“ (Luis Cisneros-Zevallos, profesor de științe alimentare, A&M AgriLife, Texas)

Îmbunătăţesc digestia

Datorită conținutului de fibre, nucile pecan sunt recomandate pentru îmbunătățirea procesului de digestie și prevenirea constipației, în paralel cu o eliminare optimă a toxinelor și o prelungire a sațietății. Totodată, un consum regulat de nuci pecan aduce organismului antioxidanți care susțin lupta împotriva radicalilor liberi, generatori de boli cronice, și a stresului oxidativ, profund dăunător organismului. Alți nutrienți cu proprietăți antiinflamatorii care se regăsesc în nucile pecan sunt vitamina E, betacarotenul, cuprul și magneziul, care ajută la menținerea acuității vizuale și întăresc sistemul imunitar.