Main menu

header

965 6 1de Georgiana Mihalcea

Memoria este una dintre funcțiile de bază ale creierului. Odată cu înaintarea în vârstă ori în urma unor traume, ea vă poate juca feste! Vestea bună e că există remedii naturale care o pot face ca nouă. Plantele au fost dintotdeauna un aliant pentru sănătate și tot ele sunt cele care vă ajută să vă păstrați amintirile! Potrivit Jurnalului Internațional de Medicină Preventivă, există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că unele plante pot preveni sau chiar stopa tulburările neurodegenerative. Iată cum puteți integra în dieta zilnică plante ce vă protejează amintirile.

Scorțișoara

S-a descoperit că acest condiment stimulează memoria la adulții în vârstă și la persoanele prediabetice, îmbunătățind în același timp fluxul sangvin către cortexul prefrontal. De asemenea, s-a dovedit că inhibă evoluția bolii Alzheimer și că scade colesterolul, glucoza a jeun și nivelurile de HbA1c. Iată o modalitate sănătoasă de a o consuma: presărați 1 linguriță cu scorțișoară în shake-ul de dimineață pentru un mod sănătos de a vă începe ziua.

Turmenicul

Acesta conține cel puțin trei nutrienți despre care s-a demonstrat că reduc plăcile de beta-amiloid și inflamația. Într-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, un preparat special pe bază de turmenic a îmbunătățit memoria și atenția subiecților după doar o oră de la administare. După patru săptămâni, memoria de lucru, nivelurile de energie, calmul și mulțumirea (ca parametrii ai stării de spirit) și chiar oboseala indusă de stresul psihologic s-au îmbunătățit semnificativ. În viața de zi cu zi puteți presăra una-două lingurițe cu pudră de turmenic în supă sau în tocană. Simplu!

Ghimbirul

Un agent antiinflamator, ghimbirul poate proteja împotriva bolilor neurodegenerative și poate reduce stresul oxidativ care provoacă îmbătrânirea și moartea celulelor creierului. Conține, de asemenea, agenți antiemetici naturali pentru a ajuta la reducerea greții și vărsăturilor. De asemenea, se crede că ajută la scăderea colesterolului. Se poate consuma sub formă de ceai. Iată ce aveți de făcut: radeți trei lingurițe cu rădăcină de ghimbir proaspătă, pe care o puneți într-o cană cu apă fiartă. Acoperiți vasul și fiebeți la foc mic încă 10-15 minute. Se lasă la răcit și se strecoară înainte de a bea.

Menta

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Neuroscience, parfumul de mentă îmbunătățește memoria și concentrarea. Este cea mai utilă plantă atunci când vă aflați într-o stare de oboseală cauzată de stres sau de epuizare mentală. De fapt, cercetătorii italieni au descoperit că frunzele de mentă conțin o multitudine de compuşi chimici care inhibă centrele de agresivitate din creier. Acestea fiind spuse, deşi efectul calmant este imediat, eficiența maximă este atinsă numai după o cură cu mentă de cel puțin 12 zile, fie prin consumul de ceai sau prin folosirea uleiurilor esențiale de mentă. Adăugați frunze de mentă în apă, smoothie-uri sau tocați-le și adăugați-le în orice salată pentru a-i oferi o notă proaspătă, de vară ce vă ajută să nu uitați niciun detaliu. 

Nucșoara

Acest condiment aromat conține miristicină, care ajută la prevenirea formării plăcilor de beta-amiloid (plăcile observate în boala Alzheimer). De asemenea, conține eugenol, un compus considerat a fi cardioprotector. Deși este folosită în mod obișnuit la prepararea prăjiturilor, nucșoara îi dă o aroma delicioasă tocanei de miel. Nu ezitați să o folosiți când gătiți astfel de preparate.

Rozmarinul

Această plantă binecunoscută oferă protecție împotriva declinului cognitiv asociat cu demența și poate oferi o nouă speranță în tratamentul bolii Parkinson. S-a demonstrat că mirosind rozmarin memoria poate fi îmbunătățită. Probabil una dintre cele mai versatile plante medicinale pentru crearea de produse marinate și sosuri de salată, rozmarinul adaugă o aromă grozavă salatelor şi cărnii de pasăre.

Șofranul

Un studiu din 2016 a constatat că șofranul poate stimula memoria la persoanele cu boala Alzheimer. În plus, studii multiple de la Universitatea din Teheran din Iran au descoperit că șofranul a fost la fel de eficient ca și medicamentele antidepresive în tratarea persoanelor cu depresie ușoară până la moderată. Depresia este adesea asociată cu probleme de memorie. Doar un gram de condiment conține aproximativ patru sute de stigmate florale, iar dacă veți găti într-un vas mare, doar 10-15 grame vor fi suficiente.

Salvia

Când vă tot pierdeți cheile mașinii, este timpul pentru un aliat înțelept: salvia. O revizuire din 2017 a dovezilor științifice existente despre această plantă arată că aceasta accelerează memoria atât la generațiile mai tinere, cât și la cele mai în vârstă și, de asemenea, minimizează declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer. De asemenea, acţionează prin inhibarea unei enzime care descompune neurotransmiţătorul acetilolina, care trebuie să fie la niveluri ridicate pentru a stimula memoria. Adăugați două linguri cu frunze de salvie proaspete tocate pentru a spori aroma supelor, dar și acuratețea memoriei.

Cimbrul

Această plantă aromată ajută la protejarea neuronilor din creier de îmbătrânirea prematură. De asemenea, crește cantitatea de Omega 3 DHA activ (acid docosahexaenoic) din creier. Acizii grași Omega 3 pot crește memoria de lucru, funcția executivă și starea de spirit și pot reduce atrofia creierului. Data viitoare când pregătiți un pui sau un curcan, frecați-l cu două linguri cu frunze de cimbru proaspăt tocate pe lângă celelalte ierburi preferate, înainte de a-l găti.

Consumul de afine poate îmbunătăți capacitatea de memorare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, la doar două ore după ce au băut un suc natural de afine (fructe proaspete, mixate în blender și amestecate cu apă plată)

Memoria este un proces continuu prin care sunt păstrate informațiile acumulate, fiind vitală pentru a înțelege realitatea prezentă, dar și pentru a planifica viitorul

Afinele - elixir pentru creier

965 6 2Dovezile științifice publicate în ultimii peste 20 de ani sugerează că un consum regulat de afine poate fi o modalitate eficientă de a îmbunătăți unele aspecte ale funcțiilor creierului și, în special, memoria. Impactul flavonoidelor asupra rezultatelor cognitive poate depinde, însă, de vârstă. Un studiu preliminar a constatat o îmbunătățire semnificativă a două teste de memorie standardizate diferite după ce participanții au consumat zilnic suc de afine timp de 12 săptămâni. Într-o altă cercetare efectuată pe adulți cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani, cu pierderi de memorie autoraportate (dar fără afecțiuni neurologice diagnosticate), cercetătorii au observat că un consum zilnic de afine (sub formă de pulbere sau extract) timp de trei luni a îmbunătățit performanța memoriei episodice pe o sarcină de amintire a cuvintelor. Performanța atât la sarcinile de memorie, cât și la cele ale funcției executive s-a îmbunătățit la persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani, atunci când pulberea de afine (echivalentă cu aproximativ o cană cu fructe de pădure pe zi) a fost adăugată în dieta lor zilnică timp de 90 de zile.