Main menu

header

966 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Ca una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda, ashwagandha a fost folosită de mii de ani împotriva unui mare număr de afecțiuni.

Crește nivelul de energie al corpului

Ashwagandha este un arbust mic, originar din India și Asia de Sud-Est. Extractele, pulberea din rădăcină sau frunzele plantei sunt utilizate pentru a crește nivelul de energie al organismului, ashwagandha având în primul rând renumele de tonic natural. Nu întâmplător este considerată un aliat al performanțelor sportive, sporind utilizarea oxigenului în timpul exercițiilor fizice. În plus, ashwagandha ajută la creșterea forței musculare. În același timp, o revizuire a 24 de studii, inclusiv clinice, la persoanele cu diabet a constatat că tratamentul cu ashwagandha a redus semnificativ glicemia și lipidele din sânge.

Reglează răspunsul organismului la stres

Preparatele pe bază de plantă și-au dovedit eficacitatea împotriva insomniei, a anxietății și stresului, întrucât ashwagandha este un relaxant al sistemului nervos. Un studiu a constatat că participanții care au luat 240 mg extract de ashwagandha pe zi timp de 60 de zile au înregistrat reduceri semnificative ale anxietății. De altfel, planta este listată în categoria adaptogenilor, studiile evidențiind acțiunea sa benefică în sprijinul mediatorilor de control ai stresului din corp, inclusiv proteinele de șoc termic și cortizolul. De asemenea, ashwagandha a demonstrat, pe parcursul unor serii de studii clinice, capacitatea de a reduce activitatea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, un sistem care reglează răspunsul la stres.

Îmbunătățește performanța cognitivă

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, ashwagandha conține compuși care pot ajuta la reducerea inflamației din organism. Un astfel de studiu clinic, derulat pe pacienți cu COVID-19, a relevat faptul că administrarea de plantă a redus nivelurile de markeri inflamatori. De asemenea, un studiu efectuat pe un grup de adulți a arătat că administrarea a 600 mg extract de ashwagandha pe zi timp de opt săptămâni a condus la îmbunătățiri semnificative ale atenţiei, timpului de reacție, memoriei imediate şi generale, precum și ale performanței în sarcini cognitive.