Main menu

header

967 8 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Legumă care nu lipsește de pe mesele a sute de milioane de oameni, țelina este nu doar un deliciu culinar, ci și o alegere ali­mentară săracă în calorii și bogată în nutrienți, precum și un aliat al unui metabolism sănătos.

Relaxează pereţii arteriali

Ţelina nu conţine colesterol, însă duce organismului aproape toate vitaminele şi mineralele, precum și betacaroten, vitami­na C, lunularin, bergapten şi flavonoide. De asemenea, această legumă este foarte bogată în ftalide, o clasă de compuşi bio­logici activi cu numeroase efecte benefice în organism, primul dintre acestea fiind îmbunătăţirea valorilor tensiunii arteriale. Concret, potrivit experților, ftalidele rela­xea­ză pereţii arteriali şi favorizează un flux de sânge optim. În special sucul de ţelină se remarcă pentru efectele benefice asu­pra pacienţilor cu hipertensiune sistolică.

Contribuie la controlul glicemic

Amintiții antioxidanți din țelină reduc semnificativ stresul oxidativ al organismu­lui, contribuind la scăderea riscului de cancer. Acest efect este dublat de acțiunea directă anticancerigenă a apigeninei din această legumă, care poate induce apop­toză (moartea celulelor) şi autofagie (auto­distrugere) în celulele canceroase. De ase­menea, prezența țelinei în dietă este de natură să întârzie absorbţia glucozei pro­venite din alte alimente, ajutând astfel la controlul glicemic. O altă proprietate a acestei legume, evidențiată de cercetări recente pe animale de laborator, este a­ceea de a preveni instalarea bolii Alzhei­mer, grație acțiunii unui compus obținut din semințele florilor de țelină. De altfel, leguma este renumită și pentru proprieta­tea de a stimula învățarea, gândirea și memoria.

Echilibrează funcțiile stomacului

Potrivit rezultatelor unor cercetări re­cente, sucul de ţelină echilibrează în mod eficient pH-ul sângelui şi neutrali­zează aciditatea. De altfel, acest suc acţionează și ca un tonic pentru atleţi, înlocuind elec­­troliţii pierduţi şi reinfuzând organis­mul cu minerale, după antrenamente. O altă pro­prietate notabilă a țelinei este ca­pacitatea de a acționa benefic la nivelul sistemului digestiv. Persoanele care con­sumă această legumă știu că poate com­bate eficient constipația și astfel previne instalarea unor afecțiuni ale colonului, având totodată și efect de echilibrare a funcțiilor stomacului.

Compuşii bioactivi din ţelină scad inflamaţia în organism, prin reducerea expresiei unor proteine inflamatorii

Tocăniţă irlandeză

967 8 4Ingrediente: 3 cartofi medii tăiaţi, 2 morcovi tăiaţi, 2 ardei graşi tăiaţi, 150 g ciuperci tăiate, 1 ceapă albă, 1/2 rădăcină de ţelină feliată, 3 căţei de usturoi mărunţiţi, 1/2 ardei iute mă­runţit, 2 linguri cu pastă de tomate, 400 ml supă de legume, 2 linguriţe cu ulei de măsline, 2 linguri cu făină, ore­gano, pătrunjel proaspăt, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se încălzeşte uleiul în cratiţă, la foc mediu, se pun usturoiul şi ceapa mărunţită și se călesc până capătă puțină culoare. Se presară făina, se lasă pe flacără 30 de secunde, apoi se adaugă şi restul legumelor. Se condimentează cu oregano, sare şi piper negru proaspăt măcinat și se gătește totul, amestecând ocazional, timp de cinci minute. Se completează preparatul cu pasta de tomate, se mai lasă pe foc un minut, apoi se toarnă supa, se aduce tocănița la punctul de fierbere și se reduce flacăra. Se lasă la gătit 20 de minute. Se servește cu pătrunjel tocat.