de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Legumă care nu lipsește de pe mesele a sute de milioane de oameni, țelina este nu doar un deliciu culinar, ci și o alegere alimentară săracă în calorii și bogată în nutrienți, precum și un aliat al unui metabolism sănătos.
Relaxează pereţii arteriali
Ţelina nu conţine colesterol, însă duce organismului aproape toate vitaminele şi mineralele, precum și betacaroten, vitamina C, lunularin, bergapten şi flavonoide. De asemenea, această legumă este foarte bogată în ftalide, o clasă de compuşi biologici activi cu numeroase efecte benefice în organism, primul dintre acestea fiind îmbunătăţirea valorilor tensiunii arteriale. Concret, potrivit experților, ftalidele relaxează pereţii arteriali şi favorizează un flux de sânge optim. În special sucul de ţelină se remarcă pentru efectele benefice asupra pacienţilor cu hipertensiune sistolică.
Contribuie la controlul glicemic
Amintiții antioxidanți din țelină reduc semnificativ stresul oxidativ al organismului, contribuind la scăderea riscului de cancer. Acest efect este dublat de acțiunea directă anticancerigenă a apigeninei din această legumă, care poate induce apoptoză (moartea celulelor) şi autofagie (autodistrugere) în celulele canceroase. De asemenea, prezența țelinei în dietă este de natură să întârzie absorbţia glucozei provenite din alte alimente, ajutând astfel la controlul glicemic. O altă proprietate a acestei legume, evidențiată de cercetări recente pe animale de laborator, este aceea de a preveni instalarea bolii Alzheimer, grație acțiunii unui compus obținut din semințele florilor de țelină. De altfel, leguma este renumită și pentru proprietatea de a stimula învățarea, gândirea și memoria.
Echilibrează funcțiile stomacului
Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, sucul de ţelină echilibrează în mod eficient pH-ul sângelui şi neutralizează aciditatea. De altfel, acest suc acţionează și ca un tonic pentru atleţi, înlocuind electroliţii pierduţi şi reinfuzând organismul cu minerale, după antrenamente. O altă proprietate notabilă a țelinei este capacitatea de a acționa benefic la nivelul sistemului digestiv. Persoanele care consumă această legumă știu că poate combate eficient constipația și astfel previne instalarea unor afecțiuni ale colonului, având totodată și efect de echilibrare a funcțiilor stomacului.
Compuşii bioactivi din ţelină scad inflamaţia în organism, prin reducerea expresiei unor proteine inflamatorii
Tocăniţă irlandeză
Ingrediente: 3 cartofi medii tăiaţi, 2 morcovi tăiaţi, 2 ardei graşi tăiaţi, 150 g ciuperci tăiate, 1 ceapă albă, 1/2 rădăcină de ţelină feliată, 3 căţei de usturoi mărunţiţi, 1/2 ardei iute mărunţit, 2 linguri cu pastă de tomate, 400 ml supă de legume, 2 linguriţe cu ulei de măsline, 2 linguri cu făină, oregano, pătrunjel proaspăt, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se încălzeşte uleiul în cratiţă, la foc mediu, se pun usturoiul şi ceapa mărunţită și se călesc până capătă puțină culoare. Se presară făina, se lasă pe flacără 30 de secunde, apoi se adaugă şi restul legumelor. Se condimentează cu oregano, sare şi piper negru proaspăt măcinat și se gătește totul, amestecând ocazional, timp de cinci minute. Se completează preparatul cu pasta de tomate, se mai lasă pe foc un minut, apoi se toarnă supa, se aduce tocănița la punctul de fierbere și se reduce flacăra. Se lasă la gătit 20 de minute. Se servește cu pătrunjel tocat.