Main menu

header

968 8 3de Camelia Onciu

Sparanghelul alb este o legumă foarte apreciată atât pentru gustul unic, cât și pentru multiplele beneficii pentru sănătate. Foarte bogat în nutrienți și fibre, își merită locul în farfuriile noastre!

Contribuie la sănătatea florei intestinale

Sparanghelul poate fi verde, mov sau alb. Cel verde este recomandat pentru controlul glicemiei și scăderea tensiunii arteriale, iar cel mov e bogat în antioxidanți. Sparanghelul alb aduce și el numeroase beneficii pentru sănătate. Ca sursă de fibre moi, sparanghelul alb este potrivit pentru toate intestinele, chiar și pentru cele sensibile. Sparanghelul conține și FOS (fructo-oligo-zaharide) al căror efect prebiotic contribuie la sănătatea florei intestinale. E foarte sărac în calorii (20 kcal la 100 g). Această legumă este atât hidratantă (conține 92% apă), cât și ideală pentru o masă ușoară. Mărește senzația de sațietate în timpul mesei, motiv pentru care ajută în curele de slăbit. Sparanghelul alb este și o sursă importantă de proteine vegetale. Conținutul său de lipide este neglijabil (0,3 g). Are efect diuretic natural.

Joacă un rol în prevenirea bolilor cardiovasculare

Vitamina B9 conținută de sparanghel participă în special la sinteza ADN-ului și a materialului genetic. Această vitamină este recomandată femeilor însărcinate. Vitamina C are activitate antioxidantă și ajută la întărirea sistemului imunitar și la reducerea oboselii. Sparanghelul este plin de compuși fenolici și alte substanțe antioxidante care ajută organismul să lupte împotriva îmbătrânirii premature a celulelor. De asemenea, joacă un rol în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Cum să alegeți planta potrivită?

Sparanghelul alb aparține familiei Liliaceae, este văr bun cu ceapa și usturoiul și este originar din bazinul mediteranean. Este ușor de recunoscut după forma sa alungită și culoarea alb sidefat. Atunci când îl cumpărați, trebuie să fie rigid, foarte neted și strălucitor. Vârful trebuie să fie bine închis și baza ușor umedă. Contrar impresiei generale, un sparanghel alb mare este mai probabil să fie fraged și dulce decât un sparanghel foarte fin, care va fi mai fibros și mai amar.

Secretul păstrării mai mult timp

În mod ideal, sparanghelul ar trebui să fie consumat la scurt timp după ce îl aduceți acasă. De fapt, cu cât se păstrează mai mult timp, cu atât este mai probabil să devină fibros. Pentru a rezista până la 10 zile fără probleme, împachetați tulpinile în prosoape de hârtie umede, apoi depozitați sparanghelul alb în sertarul pentru legume al frigiderului.

În urmă cu mai bine de 2.000 de ani, sparanghelul era recomandat ca diuretic și pentru a trata problemele cardiace, durerile de dinți și mușcăturile de insecte. Unii i-au atribuit efecte afrodisiace

Mai multe moduri de preparare

968 8 4Sparanghelul alb e foarte apreciat pentru textura sa unică și gustul atât dulce, cât și ușor amar. Această legumă nu are nevoie de multe trucuri pentru a fi delicios. Mai întâi, tulpinile trebuie spălate bine și curățate de coajă. Poate fi consumat crud în salate mixte sau fiert la aburi, ca aperitiv fierbinte stropit cu unt, cu maioneză de casă sau iaurt și sos de ierburi proaspete. Mănunchiul de sparanghel alb, fiert timp de 20 de minute în apă cu sare, poate fi apoi tocat și adăugat în tarte sărate și omlete. E bun și prăjit în ulei de măsline sau la grătar. Consumul de sparanghel alb ar trebui să rămână moderat în anumite cazuri de insuficiență renală și ca parte a anumitor tratamente anticoagulante.