Main menu

header

969 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Încărcată de nutrienți care generează beneficii majore pentru organism, lămâia este o vedetă a meniurilor din toată lumea și, în același timp, un aliat dintre cei mai importanți ai unui stil sănătos de viață.

Antioxidant de primă importanță pentru metabolism

Dincolo de gustul său inconfundabil și de sucul cu proprietăți gastronomice unice, lămâia are beneficii pentru organism care au fost certificate de studiile oamenilor de știință. Fructul furnizează aproximativ 51% din doza zilnică de referință recomandată de vitamina C, un antioxidant de primă importanță pentru metabolism. Potrivit cercetărilor, aportul de vitamina C reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Alături de acest antioxidant, alți compuși din lămâie, cum sunt fibrele, contribuie la scăderea nivelului colesterolului și implicit susțin sănătatea sistemului cardiovascular. Un studiu a arătat că un consum de 24 de grame de extract de fibre de lămâie zilnic, timp de o lună, a redus nivelul de colesterol total din sânge al voluntarilor, iar hesperidina și diosmina din acest fruct au demonstrat același efect.

Ţine sub control greutatea corporală

Calculii renali, binecunoscutele pietre la rinichi, sunt mici bulgări care se formează atunci când produsele reziduale se cristalizează și se acumulează la nivelul acestor organe. Acidul citric din lămâie poate ajuta la prevenirea acestor acumulări prin creșterea volumului urinei și a pH-ului acesteia și astfel creează un mediu care nu este propice pentru formarea calculilor, punctează oamenii de știință, care au descoperit că 125 ml suc de lămâie pe zi poate furniza suficient acid citric pentru a ajuta la prevenirea formării pietrelor la persoanele care le-au avut deja. În același timp, fructul este binecunoscut ca agent de control al greutății corporale. Potrivit rezultatelor mai multor cercetări, fibra de pectină solubilă din lămâie se extinde în stomac, prelungind senzația de sațietate. De asemenea, nutriționiștii recomandă în mod frecvent, mai ales dimineața, consumul de apă cu zeamă de lămâie, pentru accelerarea metabolismului și implicit a arderii caloriilor. Studiile pe animale de laborator au confirmat faptul că anumiți compuși din extractele de lămâie ajută la reducerea creșterii în greutate.

Prin aportul de fibre solubile, lămâia îmbunătățește sănătatea intestinului și încetinește digestia zaharurilor și a amidonului, ceea ce are ca efect scăderea nivelului de zahăr din sânge

Armă redutabilă împotriva anemiei

Anemia prin deficit de fier este destul de frecventă și apare atunci când organismul nu obține suficient din acest mineral din alimentele consumate. Lămâia previne anemia prin îmbunătățirea absorbției fierului din alimentele vegetale, grație amintitei vitamine C și acidului citric. Pe de altă parte, mai multe studii au evidențiat faptul că persoanele care consumă acest fruct în mod regulat au un risc mai scăzut de cancer. Practic, s-a demonstrat, la nivel de eprubetă, că mulți compuși din lămâie pot ucide celulele canceroase, iar unii specialiști opinează că limonenul și naringenina din fruct au efecte anticancerigene.