Main menu

header

969 8 2de Georgiana Mihalcea

Maca este o rădăcină cărnoasă, comestibilă, originară din Peru, cultivată încă din cele mai vechi timpuri pentru valorile sale alimentare și medicinale. Supranumită și „ginsengul peruan” este recunoscută ca un adaptogen natural și un stimulent de energie, implicat în stimularea funcțiilor metabolice ale corpului și pentru îmbunătățirea stării generale de bine și a sănătății. Unele studii de testare farmaceutică sugerează că rădăcina de maca ajută la îmbunătățirea vigorii sexuale la bărbați și femei.

Alungă oboseala

În mod tradițional, se crede că rădăcina de maca crește nivelul de energie. Cercetările recente au arătat că poate spori chiar și rezistența în timpul exercițiului fizic intens. Conținutul de vitamina C, fier și B6 al rădăcinii de maca ajută la susținerea unui sistem imunitar sănătos și la reducerea oboselii.

Sprijină fertilitatea

Incașii antici foloseau rădăcina de maca pentru a îmbunătăți fertilitatea, ca afrodisiac, și pentru a regla simptomele menopauzei și ale menstruației. Așadar, una dintre primele utilizări timpurii a fost de a sprijini sănătatea reproducerii. În prezent, se fac cercetări suplimentare cu privire la impactul său asupra tuturor hormonilor de reproducere, pentru a investiga alte beneficii potențiale. Multe femei raportează că ajută la „echilibrarea” hormonilor și la moderarea unora dintre simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile.

Dispar atacurile de panică

Rădăcina de maca are putere calorică moderată. Este singura membră a familiei de rădăcinoase Brassica bogată în amidon. Prin urmare, maca proaspătă conține ceva mai multe calorii decât alte rădăcini pivotante, cum ar fi napii și ridichile. Pe de altă parte, 100 de grame de pudră uscată de maca conțin aproximativ 325 de calorii, echivalent cu cel al unor cereale precum orezul și grâul. Maca proaspătă și uscată nu conține colesterol și are cantități foarte mici de grăsime. Cu toate acestea, rădăcina are mai multe fitochimice, minerale și vitamine demne de remarcat, care sporesc vitalitatea, prospețimea și bunăstarea generală. În afară de constituenții majori, rădăcina de maca și alte părți ale plantelor sunt înzestrate cu pigmenți antociani, alcaloizi, tanini, etc. La fel ca alte plante crucifere, maca este plină de compuși sănătoși. Ea conține antioxidanți numiți flavonoizi, care sunt în mare parte legați de îmbunătățirea dispoziției și reducerea anxietății. Mai multe studii asupra rădăcinii de maca au remarcat reducerea atacurilor de panică și chiar a depresiei.

Stabilizează tensiunea arterială

Alte studii au dovedit că femeile aflate în postmenopauză care iau maca au redus tensiunea distolică, presiunea din artere atunci când inima se odihnește între bătăi. Oamenii de știință au confirmat că anumiți compuși activi precum macamidele și macaenele sunt, în primul rând, responsabili pentru acțiunile lor fiziologice asupra corpului uman.

Doza recomandată, pe zi, este de 10-15 g maca adaugată în orice preparat culinar

„Alifie“ pentru răni

În compoziția acestei rădăcini intră numeroase minerale, vitamine, 18 aminoacizi (inclusiv 8 din cei 9 aminoacizi esențiali) și steroli, cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce absorbția intestinală a colesterolului. De asemenea, este bogată în potasiu, care acționează ca un catalizator în metabolismul proteinelor și al carbohidraților și care, împreună cu sodiul, reglează bătăile inimii și contracțiile musculare. Mai mult, maca îmbunătățeste circulația sângelui în organism și accelerează procesul de vindecare a rănilor.