Main menu

header

969 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Adevărat tezaur de nutrienți, deliciosul și versatilul dovlecel aduce organismului o varietate de beneficii. În aceste condiții, această legumă din familia castraveților a fost folosită de secole în medicina populară, pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni.

Previne degenerescența maculară

Dovlecelul este o sursă excelentă de minerale și poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 A, K și C. De asemenea, leguma conține alte importante substanțe nutritive, iar ca urmare, prezența acesteia în dietă este creditată de oamenii de știință cu proprietatea de a susține vederea. Concret, dovlecelul aduce organismului betacaroten, luteină și zeaxantină, toate renumite pentru capacitatea de a scădea riscul de boli oculare legate de înaintarea în vârstă, în primul rând degenerescența maculară, cauza principală a pierderii ireversibile a vederii, sau cataracta.

Luptă cu boala Crohn

Bogat în fibre de calitate, potasiu și apă, dovlecelul are proprietăți diuretice și se digeră foarte ușor. De aceea, această legumă este bine tolerată de persoanele care au probleme digestive. De exemplu, consumul de dovlecei este creditat cu proprietatea de a combate eficient constipația și de a echilibra microflora intestinală, precum și de a reduce inflamația și simptomele anumitor tulburări intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala Crohn și colita. În plus, dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere și alte afecțiuni ale aparatului digestiv. Potrivit rezultatelor unor studii pe animale de laborator, extractul din semințe de dovlecel ajută la limitarea simptomelor hiperplaziei de prostată, afecțiune care provoacă dificultăți urinare la bărbații în vârstă.

Susține sănătatea inimii

Deliciosul dovlecel este plin de antioxidanți care ajută organismul să se protejeze de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, a căror acumulare generează boli cronice. Potrivit articolelor de specialitate, consumul de dovlecei oferă protecție împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele de prostată, de colon și pulmonar. Oamenii de știință susțin că cea mai mare parte a antioxidanților din dovlecel se găsește în coaja sa. De asemenea, grație prezenței magneziului și folaților, consumul de dovlecei este o modalitate excelentă de susținere a sănătății inimii, diminuând tensiunea arterială, reducând riscul de infarct și de accidente vasculare cerebrale. În plus, pectina din această legumă este considerată deosebit de eficientă în reducerea nivelurilor de colesterol total și „rău” (LDL).

Potrivit rezultatelor unor cercetări pe animale de laborator, extractele din coajă de dovlecel pot ajuta la menținerea stabilă a nivelului hormonilor tiroidieni

Reduce procesele inflamatoare din organism

Dovlecelul poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip II, oamenii de știință punând acest efect pe seama conținutului scăzut de carbohidrați al acestei legume, precum și prezenței amintitelor fibre, care susțin creșterea sensibilității la insulină. În același timp, consumul de dovlecei este asociat de cercetători cu o reducere a proceselor inflamatoare din organism, leguma fiind astfel recomandată în dieta persoanelor care suferă de osteoartrită, reumatism sau alte afecțiuni care implică inflamație.