de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Una dintre plantele adaptogene cele mai redutabile, vedetă a medicinei Ayurveda, busuiocul-sfânt are o istorie remarcabilă de utilizare în medicina naturistă, ca tratament pentru multe afecțiuni, iar studiile moderne i-au confirmat o arie atât de largă de acțiuni benefice, încât faima plantei a cucerit întreaga lume.
Stimulează rezistența organismului
Busuiocul-sfânt este unul dintre cele mai bune exemple de abordare holistică a stilului de viață Ayurveda. Cu gustul său ușor amărui, planta pătrunde până în țesuturile profunde, previne bolile, promovează sănătatea generală, bunăstarea și longevitatea. Potrivit medicinei asiatice, busuiocul-sfânt este, de asemenea, creditat cu stimularea rezistenței organismului și echilibrarea sistemului nervos. Literatura de specialitate menționează că planta este recomandată ca fiind un tratament redutabil pentru o serie de afecțiuni foarte diverse, deopotrivă interne și externe. Considerat un adaptogen puternic, busuio- cul-sfânt prezintă o combinație unică de acțiuni farmacologice.
Menține funcția psihologică
Proprietățile medicinale ale busuiocului-sfânt au fost relevate în sute de studii științifice, inclusiv experimente in vitro, pe animale și clinice. Aceste cercetări au evidențiat faptul că planta are, printre altele, efect antibacterian, antiviral, antifungic, antimalaric, antioxidant, antiinflamator, chimiopreventiv, hepatoprotector, neuroprotector, cardioprotector, antidiabetic, analgezic, imunomodulator. În aceste condiții, busuiocul-sfânt este recomandat pentru combaterea stresului, îmbunătățirea memoriei și menținerea funcției psihologice. Ca tonic pentru corp, minte și spirit, planta conține vitaminele A și C, minerale (calciu, zinc, fier, clorofilă) și mulți alți compuși care previn sau combat numeroase afecțiuni.
Preîntâmpină leziunile hepatice
Capacitatea busuiocului-sfânt de a proteja împotriva efectelor dăunătoare ale diferitelor substanțe toxice - așa-numitul stres chimic - a fost documentată în numeroase studii experimentale. Potrivit National Library of Medicine, din SUA, planta previne leziunile hepatice, renale și cerebrale prin protejarea împotriva daunelor genetice, imune și celulare cauzate de pesticide, de produse farmaceutice și de substanțe chimice industriale (butilparaben, tetraclorură de carbon, sulfat de cupru și etanol), precum și de pesticidele cele mai utilizate. În același timp, planta are un binemeritat renume, confirmat de știință, pe direcția protecției pe care o oferă în fața acțiunii toxice a metalelor grele, cum ar fi plumbul, cadmiul, cromul și mercurul, precum și a radiațiilor. Busuiocul-sfânt are o mare capacitate de captare a radicalilor liberi și combate daunele oxidative, reducând astfel afectarea organelor. În același timp, planta ajută la prevenirea cancerului, prin reducerea daunelor ADN și inducerea apoptozei în celulele precanceroase și canceroase.
Leac pentru anxietate și depresie
Toate părțile busuiocului-sfânt acționează ca adaptogeni. Cercetările științifice arată că planta are acele proprietăți farmacologice care o recomandă pentru a ajuta mintea să facă față multor tipuri de anxietate, de la cea fizică până la cea emoțională. Concret, preparatele pe bază de busuioc-sfânt contribuie la un metabolism îmbunătățit, la scăderea leziunilor tisulare și la combaterea eficientă a problemelor de somn și de epuizare nervoasă. Potrivit Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, planta are proprietăți antidepresive și antianxietate comparabile cu medicamentele destinate acestui scop. Un studiu clinic a constatat că persoanele care au luat 500 mg extract de busuioc-sfânt în fiecare zi s-au simțit mai puțin anxioase și deprimate. Pe de altă parte, în medicina Ayurveda, simplul ritual al pregătirii unui ceai de busuioc-sfânt este de natură să stimuleze claritatea în gândire și relaxarea mentală. Dat fiind faptul că acest tip de ceai nu conține cafeină, se poate consuma zilnic.
Combate hiperinsulinemia
Busuiocul-sfânt este remarcabil de bogat în antioxidanți, care ajută la detoxificarea organismului și la sănătatea sistemului cardiovascular, prin controlul tensiunii arteriale. De asemenea, persoanele cu prediabet sau diabet de tip II pot beneficia de proprietățile acestei plante extraordinare, care contribuie la reducerea zahărului din sânge. Studiile pe animale și cele clinice au arătat că busuiocul-sfânt previne simptome ale diabetului zaharat, cum ar fi creșterea în greutate, hiperinsulinemia (exces de insulină în sânge) sau rezistența la insulină. Cercetările pe animale de laborator au demonstrat că exemplarele care au primit extract de busuioc-sfânt au înregistrat o scădere notabilă a glicemiei și a zahărului din sânge, după 30 de zile.
Micşorează nivelul colesterolului
Dat fiind faptul că busuiocul-sfânt previne stresul metabolic, planta poate ajuta și la diminuarea nivelului colesterolului. Studiile pe animale au observat schimbări semnificative în moleculele de grăsime ale exemplarelor testate atunci când acestea au consumat frunze proaspete de busuioc-sfânt. De asemenea, s-a înregistrat scăderea colesterolului „rău” (LDL) și o creștere a celui „bun” (HDL). Totodată, unul dintre efectele cele mai interesante ale cercetărilor a fost acela că planta are capacitatea de a reduce inclusiv nivelul de colesterol indus de stres. Mai mult, busuio- cul-sfânt poate contracara și efectele ulcerelor induse de stres. Acest efect se produce prin acțiunea plantei de a crește în mod natural apărarea stomacului, prin scăderea nivelului acidului, sporirea secreției de mucus și prelungirea vieții celulelor. În plus, potrivit rezultatelor unui studiu pe animale de laborator, administrarea a 200 mg extract de busuioc-sfânt a redus semnificativ atât numărul, cât și indicele de ulcer la două treimi dintre exemplarele testate.
Vindecă ulceraţiile
Extractele din frunzele de busuioc-sfânt sunt renumite pentru proprietatea de a trata diverse afecțiuni externe, accelerând vindecarea inclusiv în cazuri postoperatorii. Ca antiinflamator și analgezic, planta poate acționa împotriva infecțiilor și rănilor, precum și a ulcerațiilor bucale și a cicatricilor. Suplimentele de extract de busuioc-sfânt sunt disponibile sub formă de pastile sau capsule. Doza recomandată variază de la 300 mg la 2.000 mg pe zi, în scopuri preventive generale. Când planta este utilizată ca tratament, doza recomandată este de 600 mg până la 1.800 mg, administrată în doze multiple, pe parcursul zilei. Toate părțile busuiocului-sfânt pot fi utilizate în unguente topice. Uleiul esențial de busuioc-sfânt este distilat din frunzele și florile plantei, ceaiul de plantă poate fi obținut folosind frunzele, florile sau pudra de frunze uscate: se pun două-trei lingurițe cu busuioc-sfânt într-o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de cinci minute. De asemenea, frunzele plantei pot fi folosite și la gătit, precum și consumate în stare crudă.