de Georgiana Mihalcea
Mango mai este numit și regele fructelor, datorită numeroaselor proprietăți pe care le are pentru sănătate și frumusețe. Cu toate vitaminele, mineralele și fibrele sale, cu siguranță merită un loc regulat în dieta noastră zilnică, deoarece ne furnizează energie cu un număr redus de calorii. O cană de mango tocat are doar 99 de calorii și 2,6 grame de fibre. Reprezintă o sursă valoroasă de antioxidanți, printre care galotanini și mangiferină. Ambele au fost studiate pentru capacitatea lor de a contracara stresul oxidativ asociat cu viața de zi cu zi și expunerea la toxine.
Este antidiareic
Mango reprezintă o sursă excelentă de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Fibrele sunt un carbohidrat din alimentele vegetale pe care nu le puteți digera. Cele insolubile nu se descompun în tractul digestiv, ceea ce adaugă volum scaunului, acesta devenind mai moale și mai ușor de eliminat. O dietă bogată în aceste elemente fibre este o modalitate eficientă de a combate constipația și balonarea, spun medicii. Acestea hrănesc, de asemenea, bacteriile intestinale prietenoase, ajutând la menținerea în echilibru a microbiomei intestinale. Un studiu pilot din 2018 a demonstrat că persoanele cu constipație cronică care au consumat mango pe o perioadă de patru săptămâni s-au bucurat de o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, în mare parte datorită conținutului de fibre, dar potențial și a altor compuși din acest fruct. Interesant este că frunzele arborelui de mango par să ofere și ele o potențială activitate antidiareică, datorită compușilor lor. Substanțele fitochimice ale fructului au fost, de asemenea, studiate pentru efectele lor gastroprotectoare, oferind atât proprietăți antiinflamatorii, cât și antioxidante sistemului digestiv și pot ajuta chiar la reducerea inflamației în afecțiuni precum colita ulceroasă.
Dă senzaţia de saţietate
Fibrele nu sunt bune doar pentru intestine, de consumul lor depinde și masa noastră corporală. Un studiu recent a constatat că mango poate ajuta la controlul foamei, ceea ce vă poate ajuta să vă respectați obiectivele de alimentație sănătoasă. Mango durează mai mult pentru a se digera decât alimentele cu conținut scăzut de fibre. Așadar, este mai puțin probabil să observați oboseala și foamea care apar după ce mâncați alimente procesate sau alimente care pot să nu fie la fel de dense din punct de vedere nutrițional, cum ar fi chipsurile sau biscuiții. După consumul acestui fruct veți păstra mult timp senzația de sațietate, fără a fi nevoie să consumați multe calorii. Și puteți obține niște nutrienți în plus în acest proces!
Înfrumusețează tenul și părul
Toate celulele au nevoie de vitamina A pentru creștere, inclusiv pielea și părul, iar unele studii sugerează că aceasta poate oferi efecte de protecție potențiale împotriva semnelor îmbătrânirii. Unul dintre rolurile-cheie ale vitaminei A este implicarea acesteia în producerea de sebum, substanța uleioasă care ne hidratează pielea și scalpul. Vitaminele A, C și E sunt antioxidanți necesari conţinuţi de acest fruct care ajută la combaterea problemelor pe care pielea le suportă în fiecare zi din cauza mediului. Aplicarea acestor vitamine direct pe ten poate fi benefică, motiv pentru care multe produse de îngrijire le conțin.
Ajută inima
Fibrele solubile din mango pot ajuta la scăderea colesterolului total și a colesterolului LDL (acesta este colesterolul „rău” care determină acumularea plăcii în vasele de sânge, care blochează fluxul de sânge și oxigen). Un studiu pe animale din 2016 a sugerat că mangiferina (conținută de mango) a oferit beneficii de protecție a inimii, inclusiv reducerea inflamației. Cercetările suplimentare pe animale sugerează că aceeași substanță chimică vegetală poate ajuta la echilibrul colesterolului.
Apără ochii de factorii dăunători externi
Pulpa portocalie a mango-ului ne spune că acest fruct este bogat în carotenoizi care susțin sănătatea ochilor. În special, oferă luteină și zeaxantin, ce joacă un rol important în retina ochiului, protejându-l de lumina soarelui și de lumina albastră emisă de dispozitivele digitale. Luteina și zeaxantina sunt deosebit de utile în lupta împotriva semnelor degenerescenței maculare legate de vârstă.
Controlează tensiunea arterială
Mulți oameni nu primesc suficient potasiu, un mineral care ajută la contracararea efectelor sodiului în organism. Prea mult sodiu și insuficient potasiu - poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială nu are simptome, așa că nu veți ști că o aveți fără a fi verificată, motiv pentru care ar trebui să faceți întotdeauna un control anual cu medicul dumneavoastră de familie. Potasiul ajută la combaterea hipertensiunii arteriale, care este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Consumul de mango și alte alimente bogate în potasiu, în fiecare zi, vă poate stimula sănătatea cardiovasculară. Mango este bogat în antioxidanți, acele substanțe naturale ce vă protejează celulele de deteriorare. Mango conține un anumit tip, mangiferină, despre care s-a descoperit că protejează împotriva cauzelor care pot duce la cancer. S-a demonstrat științific că aceasta poate reduce riscul de cancer de creier, sân, col uterin, colon și de piele.
Satisface pofta de dulce
Mango, consumat proaspăt, este o alternativă sănătoasă de a satisface pofta de dulce. Fructul decojit și tocat poate fi adăugat în fulgi de ovăz, salate, iaurt și smoothiuri. Este, de asemenea, delicios la grătar sau la cuptor - dacă îl amestecați în compoziția de brioșe. Mango este o garnitură grozavă la pește, sub formă de salsa.
Mango are o mulțime de polifenoli, care se găsesc în coaja şi pulpa fructului. Acești compuși vegetali au activitate antioxidantă care protejează celulele de deteriorarea ADN-ului, care poate duce la boli degenerative, inclusiv diabet de tip II și cancer
Masca revitalizează pielea
Masca preparată din mango este bogată în vitamine, enzime și antioxidanți, oferind hidratare și revitalizare pielii. Este potrivită pentru toate tipurile de ten, conferindu-i o strălucire sănătoasă. Aveţi nevoie de un mango matur, o linguriță cu miere, o linguriță cu iaurt natural. Curățați mango și tăiați-l în bucăți mici. Puneți bucățile de mango într-un blender și faceți o pastă fină. Adăugați mierea și iaurtul natural și amestecați bine până când obțineți o consistență omogenă. Aplicați masca pe fața curată și uscată, evitând zona ochilor. Lăsați masca să acționeze timp de aproximativ 15-20 de minute. Clătiți fața cu apă călduță și uscați delicat cu un prosop moale.
Salsa de mango
Ingrediente: 2 mango proaspete, curățate și tăiate în cuburi mici, 1 ceapă roșie mică, tocată fin, 1 ardei iute (opțional), tocat fin, 1/4 cană cu coriandru proaspăt, tocat mărunt, 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi mici, sucul de la 2 lime, sare și piper după gust.
Mod de preparare: într-un bol mare, amestecați cuburile de mango, ceapa roșie, ardeiul iute (opțional), coriandrul și ardeiul gras. Adăugați sucul de lime și amestecați bine. Gustați și ajustați cu sare și piper după preferință. Lăsați salsa să se odihnească în frigider timp de cel puțin 30 de minute pentru ca aromele să se combine. Serviți salsa de mango cu chips-uri de tortilla, pește, pui sau carne de porc. Această preparat proaspăt și delicios adaugă o notă tropicală oricărui fel de mâncare.