Main menu

header

970 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Folosită de secole pentru gustul său distinct și proprietățile benefice pentru organism, papaya pitică a dovedit, pe parcursul cercetărilor științifice, că este nu doar un ingredient delicios pentru diverse preparate, ci și un aliat al sănătății.

Scade riscul de degenerescență maculară

Profilul nutrițional bogat face din papaya pitică un campion al compușilor benefici pentru sănătate. Plin de minerale, vitamine, folați și antioxidanți (flavonoide, polifenoli, betacaroten și licopen), acest fruct neutralizează radicalii liberi dăunători din organism, reducând riscul de boli cronice și de stres oxidativ. De asemenea, grație prezenței enzimei numite papaină, papaya pitică facilitează digestia proteinelor, atenuează constipația, dispepsia și balonarea. De altfel, fructul poate servi și ca un supliment benefic pentru un regim de control al greutății, datorită conținutului său de fibre care prelungesc sațietatea și a nivelului caloric foarte redus.  Antioxidanții din papaya pitică, alături de fibre și de potasiu, își aduc aportul la sănătatea cardiovasculară prin reglarea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol. La toate acestea se adaugă conținutul substanțial de vitamina C din papaya pitică, de natură să întărească sistemul imunitar. Pe de altă parte, antioxidanții din acest fruct au proprietăți antiinflamatoare care contribuie la ameliorarea unor afecțiuni care sunt generate de acest proces, cum este artrita. Iar prin intermediul betacarotenului, papaya pitică poate reduce riscul de degenerescență maculară și cataractă, afecțiuni oculare asociate cu înaintarea în vârstă.

Sprijină sinteza colagenului

Vitamina K din papaya contribuie la mineralizarea oaselor și la absorbția calciului, favorizând astfel robustețea sistemului osos. Totodată, prezența acestui fruct în dietă poate reduce riscul de cancer de colon, prostată și sân, arată rezultatele unor studii recente. De asemenea, prin aportul de vitamina C, papaya pitică susține sinteza colagenului, proteina responsabilă, printre altele, de repararea țesuturilor și vindecarea rănilor. Iar proprietățile antiinflamatoare ale acestui fruct atenuează durerea și crampele asociate cu menstruația.

PONT.Consumul de papaya pitică poate trata acneea și eczemele.