Main menu

header

970 6 1de Georgiana Mihalcea

Datorită calităţilor sale medicinale, asmăţuiul (pătrunjelul creț) induce o relaxare generală a organismului, contribuind la detoxifierea acestuia. Acţionează și ca un bun antiseptic respirator. Cercetări recente indică faptul că asmăţuiul are și calităţi ce-l fac util în prevenirea cancerului. În mod frecvent, planta este folosită pentru stimularea digestiei. Cu extracte de asmăţui se tratează și unele afecţiuni ale pielii, cum ar fi dermatozele, fiind utilizat și în diverse proceduri cosmetice.

Topește kilogramele în plus

Asmăţuiul proaspăt este una dintre plantele cu puține calorii. Cu toate acestea, frunzele și tulpina sale conțin cantități extrem de mari de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre alimentare. Așadar, dacă vreţi să pierdeţi câteva kilograme, puteți să înlocuiţi celebra supă de varză cu supa de asmăţui, fiind mult mai bogată în substanţe nutritive. Pentru a realiza patru porţii de supă de asmăţui aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 20 de frunze de asmăţui, o salată verde, doi-trei cartofi, o lingură cu ulei de măsline şi o legătură de pătrunjel verde. Mod de preparare: prima dată se fierb frunzele de asmăţui cu salata verde, adăugând la sfârşit cartofii tăiaţi cubuleţe, pentru a se menţine întregi. După un sfert de oră se adaugă uleiul de măsline şi pătrunjelul verde, tocat mărunt. Consumată la micul dejun, supa are un puternic efect antioxidant, vă conferă energie, iar, cu timpul, pielea va deveni luminoasă.

Pansament pentru blefarită

Principiile active conţinute în această plantă stimulează secreţiile salivare, gastrice, biliare şi intestinale, favorizează digestia şi secreţia laptelui. Asmăţuiul este recomandat, de asemenea, în tratarea bronşitelor şi a afecţiunilor pulmonare cronice. Extern, este folosit în tratamentul afecţiunilor oftalmice, cum ar fi inflamaţii ale pleoapelor, blefarite, ulceraţii, dar şi în vindecarea dermatozelor şi a secreţiilor pielii. Pătrunjelul proaspăt de grădină conține multe vitamine esențiale, cum ar fi riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1). Aceste vitamine joacă un rol vital în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, acționând ca co-enzime în corpul uman.

Remediu pentru bolile renale

Asmăţuiul este indicat să fie folosit în stare proaspătă. Astfel, se spală frunzele, apoi se scoate sucul cu ajutorul storcătorului de fructe și se poate consuma zilnic pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor renale. În stare uscată sau sub formă de infuzie, se foloseşte ori de câte ori doriţi sub formă de ceai aromat. Pentru a-l prepara aveţi nevoie de o linguriţă cu vârf adăugată la 250 ml apă clocotită, ce se lasă două minute la infuzat şi se strecoară. Se beau până la două căni zilnic, mai ales dacă suferiţi de boli renale sau aveţi afecţiuni cardiovasculare. Făcând parte din familia de ierburi a pătrunjelului, conține uleiuri volatile esențiale benefice pentru sănătate, cum ar fi metil-eugenolul.

Anestezic local și agent antiseptic pentru afecțiunile dinților și gingiilor

Pătrunjelul creț are și acțiuni antiseptice, făcându-l un aliat de nădejde și în tratamentul afecțiunilor stomatologice - ca anestezic local și agent antiseptic pentru afecțiunile dinților și gingiilor. S-a descoperit că această plantă poate reduce nivelul zahărului din sânge la diabetici, dar are și un efect de purificare a sângelui, de revitalizare. Sucul de asmățui obținut prin presare la rece este emolient și se utilizează în tratarea tuberculozei aflată în faza de debut. De asemenea, acționează eficient și împotriva febrei care se instalează lent și a inflamării ganglionilor. Amestecat și cu alte plante (păpădie, traista-ciobanului), sucul proaspăt treatează și hidropizia, eczeme, scrofuloza, nodulii apăruți în timpul alăptării sau din cauza gutei sau hemoroizilor.

Funcționează ca un neuroprotector

Asmăţuiul este bogat în antioxidanți, flavonoizi polifenolici, inclusiv apigenina. Studiile de cercetare sugerează că aceasta funcționează ca un neuroprotector și poate îmbunătăți calitatea vieții la pacienții cu boala Alzheimer prin limitarea leziunilor neuronale din creier. De asemenea, s-a descoperit că are și funcții de protecție împotriva cancerului. Planta uscată este una dintre cele mai bune surse de minerale precum potasiul, calciu, zinc, mangan, fier și magneziu. Potasiul este un electrolit esențial în interiorul celulelor și fluidelor corporale, care ajută la reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, contracarând efectele presante ale sodiului. Fierul este esențial pentru producerea de hem, ce este o componentă importantă care transportă oxigenul în interiorul globulelor roșii. Manganul este folosit de organism ca şi co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza.

Folosit ca expectorant

Frunzele proaspete și tulpinile fragede pot fi folosite la gătit. Se spală în apă rece și se usucă cu un prosop moale, apoi se taie mărunt planta. Frunzele sale își pierd din aromă la gătirea prelungită, așa că trebuie adăugate la sfârșitul gătitului sau presărate pe salate ori diverse feluri de mâncare, pentru că nuanța sa subtilă îmbunătățește aroma preparatelor. Chimmichurri este un sos verde argentinian preparat din asmăţui tocat fin, pătrunjel, usturoi tocat, tarhon, ceapă verde, ulei de măsline și oțet. În medicina tradițională este folosit ca expectorant, stimulent și diuretic și poate ajuta la ameliorarea simptomelor de hipertensiune arterială.

Unguent contra eczemelor

Din asmăţui se poate face un unguent care poate fi aplicat pe eczeme și alte leziuni ale pielii. Aveți nevoie de 100 g grăsime (lanolină, untură de porc, unt, vaselină etc.) în care fierbeți 50 g plantă mărunţită, timp de trei ore. După ce strecurați, adăugați o lingură cu miere pentru a obține o consistență mai mare a cremei.

Asmăţuiul este bogat în vitaminele B, C, săruri minerale şi uleiuri grase. Frunzele conţin ulei eteric 0,03%, iar fructele 13% uleiuri grase

Sos verde de asmăţui

970 6 2Pătrunjelul creț poate fi folosit în diverse rețete pentru a adăuga o notă proaspătă și aromatică. Iată o rețetă simplă pentru un sos de asmățui. Ingrediente: 1 legătură de asmățui, tocat fin, 2 căței de usturoi, zdrobiți, 1/2 ceșcuţă cu ulei de măsline, sare și piper după gust, sucul de la jumătate de lămâie.

Mod de preparare: tăiați fin pătrunjelul creț și așezați-l într-un bol. Adăugați usturoiul zdrobit și amestecați bine. Turnați uleiul de măsline și continuați să amestecați. Adăugați sare și piper după gust și continuați să amestecați până când obțineți o consistență omogenă. Stoarceți sucul de la jumătate de lămâie și amestecați din nou. Acest sos proaspăt cu asmățui poate fi folosit pentru a condimenta diverse feluri de mâncare, cum ar fi pește, carne de pui sau legume la grătar.

Gargară pentru stomatite

Asmăţuiul este o alegere ideală pentru tratarea problemelor de piele, precum herpesul. Faceți o infuzie din asmățui, astfel: puneți 60 g plantă la 1 litru de apă și beți trei căni pe zi. Dacă aveți un ten obosit, ridat, sau ați fost înțepat de anumite insecte, faceți o infuzie din 60 g plantă la un litru de apă și puneți comprese pe locul afectat, de două ori pe zi. Dacă vă confruntați cu stomatite şi faringite ulcerate, puteți face gargară de două ori pe zi cu această infuzie.