de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Pe lângă faptul că sunt o gustare populară, nucile chinezești au depășit de mult hotarele gastronomiei. Aceste roade ale unui arbore foarte apreciat sunt adevărate tezaure de nutrienți, care contribuie semnificativ la buna funcționare a metabolismului și la starea generală bună de sănătate.
Mențin sănătatea inimii
Valoarea nutritivă a nucilor chinezești este foarte apreciată, deoarece conțin o abundență de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Acest tip de nuci reprezintă o sursă de excepție de lipide mononesaturate și polinesaturate, care sunt considerate grăsimi benefice. De exemplu, prin aportul de acizi grași Omega 3 și Omega 6, consumul de nuci chinezești este echivalent cu susținerea sănătății inimii. Acestui tablou nutrițional i se adaugă capacitatea nucilor chinezești de a reduce colesterolul LDL („rău”), a nivelului de trigliceride și la stimularea colesterolului HDL („bun”), toate acestea fiind de natură să protejeze sistemul cardiovascular. În paralel, această acțiune benefică este completată de antioxidanții din aceste fructe, care combat stresul oxidativ și protejează ochii de daunele razelor ultraviolete.
Utile în osteoporoza
Deși nucile chinezești sunt bogate în calorii, grăsimile benefice și conținutul de fibre sunt de natură să ajute la gestionarea greutății corporale, prin prelungirea sațietății. De asemenea, proteinele, fibrele și grăsimile sănătoase din aceste nuci reglează nivelul zahărului din sânge, ceea ce recomandă acest tip de nuci în dieta persoanelor care au diabet sau predispoziție de a dezvolta această afecțiune. Pe de altă parte, mineralele foarte importante, precum calciul și fosforul, care se găsesc din abundență în nucile chinezești, sunt vitale pentru sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei. În același timp, amintiții acizi grași Omega 3 fac din aceste fructe aliați ai sistemului nervos, cu acțiune benefică directă asupra abilităților cognitive.
PONT. Nucile chinezești susțin un microbiom intestinal sănătos, favorizează peristaltismul intestinal și previn constipația.