de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Plantă spectaculoasă, cu inflorescențe de o frumusețe aparte, macul albastru de Himalaya este și un redutabil vindecător, certificat de tradiție și de știință pentru acțiunile sale în beneficiul sănătății oamenilor.
Luptă cu radicalii liberi
Diferite părți ale macului albastru de Himalaya au fost folosite în medicina tradițională tibetană și butaneză pentru a trata o gamă largă de boli. Oamenii de știință au evidențiat faptul că anumiți compuși din această plantă pot ajuta la reducerea inflamației, ceea ce se traduce, la nivelul organismului, prin prevenirea unei serii întregi de boli cronice grave, de la cele cardiovasculare până la diabet. La acest efect se adaugă cel antioxidant, care ajută organismul să elimine radicalii liberi. Această acțiune poate reduce stresul oxidativ, a cărui acumulare stă la baza apariției unor afecțiuni des întâlnite la omul contemporan. Macul albastru de Himalaya a fost folosit în mod tradițional în medicina tibetană și butaneză pentru a trata tusea și răceala, specialiștii punând acest efect pe seama amintitei acțiuni antiinflamatoare pe care o exercită planta. Totodată, fermecătorul vindecător natural este o adevărată vedetă a sistemelor de medicină alternativă ca tratament naturist pentru problemele hepatice. Deși studiile pe această direcție sunt în stadiu incipient, planta pare promițătoare ca potențial agent de menținere a sănătății ficatului fără efectele secundare ale medicamentelor standard.
Calmează erupțiile pielii
Potrivit tradiției seculare de utilizare, extractele și uleiul de mac albastru de Himalaya favorizează o piele mai sănătoasă și mai frumoasă. În plus, aceste preparate sunt de natură să exercite o acțiune de calmare a diverselor erupții și mâncărimi. Tot extern, diverse părți din macul albastru de Himalaya au fost folosite sute de ani în medicina tradițională pentru cataplasme puse pe tăieturi, practica generând interesul oamenilor de știință, care în prezent studiază această direcție de acțiune a plantei.
Potrivit rezultatelor unor studii de laborator, alcaloizii din macul albastru de Himalaya pot opri creșterea celulelor canceroase și le pot provoca moartea programată