de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Arbust tropical peren, piperul-ghimpat este un remediu naturist utilizat pe scară largă, deopotrivă prin tradiție și recomandat de specialiști în prezent, grație unui cumul de proprietăți terapeutice.
Leac pentru infecţii
În Peru, piperul-ghimpat este un remediu tradițional pentru hemoragii și ulcerații, iar în Europa este recomandat pentru a trata afecțiuni ale tractului urinar sau organelor genitale. Compușii bioactivi prezenți în piperul-ghimpat au potențiale proprietăți antiinflamatoare, planta fiind indicată pentru reducerea simptomelor anumitor boli inflamatorii. În același timp, la fel ca „rudele” sale din familia Piperaceae, piperul-ghimpat conține compuși antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, protejând celulele de leziunile oxidative. Pe de altă parte, o serie de studii recente au relevat proprietatea plantei de a împiedica proliferarea unor tulpini specifice de bacterii și ciuperci, ceea ce recomandă piperul-ghimpat ca adjuvant în tratarea infecțiilor. Piperul-ghimpat a fost folosit în practicile medicinale tradiționale în diverse culturi ca mijloc de a îmbunătăți sănătatea digestivă. Planta a demonstrat potențialul de a induce sinteza enzimelor digestive, atenuând congestia abdominală și diminuând neplăcerile la acest nivel. Planta se poate folosi sub formă de infuzie, preparată din o mână cu frunze proaspete, fierte timp de zece minute în 100 ml apă. Lichidul se strecoară și se consumă de două ori pe zi. Pe de altă parte, piperul-ghimpat este renumit pentru capacitatea de a acționa ca analgezic, atenuând diverse tipuri de dureri, printre care cele articulare, de cap sau musculare.
Util în tulburările menstruale
Grație unor proprietăți bronhodilatatoare dovedite, piperul-ghimpat favorizează curățarea căilor respiratorii, ceea ce reprezintă un avantaj pentru persoanele care suferă de astm sau bronșită. Totodată, infuzia de plantă, administrată zilnic, a demonstrat capacitatea de a combate tulburările menstruale. Piperul-ghimpat poate fi utilizat într-o varietate de feluri de mâncare, întrucât este comparabil, ca aromă, cu piperul negru. De asemenea, frunzele înmuiate sau fierte în apă clocotită constituie o băutură energizantă foarte apreciată în multe părți ale lumii.
PONT. Frunzele proaspete de piper-ghimpat, zdrobite, aplicate local, accelerează vindecarea rănilor.