Main menu

header

973 6 1de Gheorghe Zmaranda

Tendințele în ceea ce privește alegerile alimentare ale oamenilor se schimbă, iar accentul se pune din ce în ce mai mult pe hrană sănătoasă, pe produse obținute într-un mod cât mai curat, cu un aport cât mai redus de substanțe chimice. Microplantele, spre exemplu, au început să fie promovate ca adevărate rezervoare de nutrienți și elemente benefice organismului uman și astfel a apărut și o nouă oportunitate de afacere. Mădălin Casaru (medalion), inginer în agricultură și dezvoltare rurală, a mizat pe potețialul de valorificare al microplantelor și, împreună cu Alina Modoran, a înființat o microseră, Microhealty Greens Buzău. Potrivit acestuia, cultivarea microplantelor este un segment al horticulturii urbane, cea în medii controlate, care, deși este încă în dezvoltare la noi în țară, are șanse foarte mari de dezvoltare.

„Plantele tinere se consumă ca atare, când au tulpină și două frunze”

973 6 2- Când ați început acest proiect legat de cultivarea microplantelor?

- Activitatea noastră a început în toamna anului trecut când am pus în aplicare planul și ideile și am dat drumul testării fiecărui tip de microplantă. Suntem încă la început de drum și am pus bazele microserei din dorința de a oferi potențialilor clienți măcar puțin din ceea ce înseamnă viitorul alimentar al planetei. Fiind încă la început de drum, spațiul alocat afacerii este undeva la 20 de metri pătrați, spațiu cu irigare și drenaj controlat, cu o temperatură optimă creșterii microplantelor, cât și a unui dezumidificator. Pentru noi microgreens înseamnă un mod de viață, un loc și niște plante cărora le dedicăm cea mai mare parte din timpul nostru pentru că ne place ceea ce facem și vrem să aducem clienților un produs finit de cea mai bună calitate.

- Care este definiția lor științifică?

- Microgreens sau vlăstarii sunt plante tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare, de obicei tulpina și primele două frunze. Se consumă ca atare și sunt incluse de nutriționiști în categoria superfood datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine etc). În 2018 a fost publicat un studiu care arată potențialul microplantelor de a diversifica hrana la nivel mondial. Acesta spune așa: „Pe măsură ce populația lumii crește rapid, sistemul alimentar trebuie revizuit pentru a furniza o nutriție adecvată, reducând în același timp impactul asupra mediului. Statisticile actuale privind subnutriția sunt ridicate și arată că aceasta a afectat un număr mare de oameni. Astfel, microplantele sunt noi culturi care câștigă popularitate în prezent. Sunt legume cu frunze cotiledonare, condimente și ierburi care se găsesc într-o varietate de culori, texturi și arome și sunt recoltate în stadiul de început al dezvoltării lor. Aparțin clasei de alimente funcționale”.

„Cultivăm 13 specii”

973 6 3- Ce specii de plante cultivați și ce producții obţineți la fiecare dintre ele?

- În momentul de față cultivăm 13 tipuri de microplante, producția fiind și în funcție de cerere pentru că lucrăm în mare parte pe bază de abonamente lunare. La noi găsiți mazăre, fasole mung, broccoli, trei tipuri de ridiche (rose, purpurie și daikon), floarea-soarelui, varză Pack Choi, linte verde, muștar roșu, iarbă de grâu sau popcorn, dar și flori comestibile și frunze, de exemplu, măcriș roșu și nasturtium.

- Cât de pretențioase sunt acestea în procesul de cultivare?

- Microplantele nu sunt foarte pretențioase în procesul de cultivare, însă au nevoie de atenție și de câteva elemente necesare dezvoltării printre care un substrat de calitate, apă și lumină cel puțin 12 ore zilnic. Dacă vorbim despre lumină, acest pas va urma doar după ce semințele au fost puse la germinat între trei și cinci zile în funcție de fiecare tip de microplantă.

- Prin comparație cu plantele convenționale ce proprietăți au acestea?

- În ciuda dimensiunilor mici, microplantele au un conținut ridicat de nutrienti, mai mare chiar decât al legumelor ajunse la maturitate. Sunt pline de vitamine (A, K, E, C, complexul B) și aduc o mulțime de beneficii organismului. Pot reduce riscul următoarelor afecţiuni: bolile cardiace, diabet, Alzheimer, anumite cancere (microplantele fiind bogate în polifenoli).

Cele mai căutate microplante, mai ales de... bucătari, sunt cele de mazăre, ridiche, linte sau broccoli

Microplantele au o concentrație de 40 de ori mai mare în elemente nutritive decât plantele mature, conțin multe fibre, au o cantitate redusă de grăsimi și nu conțin colesterol. În schimb, conțin multe proteine, vitaminele A, C, E, K, complexul B, minerale, Fe, K, P, Ca, Na, Mg, Zn, Se, acid folic, antioxidanți, Omega 3

„Pot fi folosite ca aliment propriu-zis în salate, sendvişuri sau sucuri naturale“

973 6 5- Prin prisma experienței dumneavoastră care sunt cele mai căutate produse din această categorie?

- Fiecare tip de microplantă are beneficii și proprietăți, cât și cerere, dar cele mai căutate, mai ales de către chefii bucătari, sunt microplantele de mazăre, ridiche (purpurie, rose sau daikon), linte, broccoli. De obicei, cele care aduc o pată de culoare pentru un plating de senzație sunt cele mai căutate.

- Sub ce formă pot fi acestea consumate?

- Crescute local, cu grijă pentru detalii, microplantele noastre sunt selectate pentru a adăuga gust, culoare și valoare nutritivă de top preparatelor și pot fi consumate sub diverse forme. Pot fi utilizate în bucătăriile restaurantelor sau consumate ca aliment propriu-zis în salate, sendvișuri sau sucuri naturale, mai ales de persoanele care doresc să devină sau sunt deja vegane sau vegetariene.

- Cât de receptivi sunt oamenii cu privirea la consumul acestor plăntuțe?

- În lume „produsul secolului” a ajuns să fie folosit cu încredere de către mulți sportivi și să fie recomandat din ce în ce mai mult de medici nutriționiști. Țări dezvoltate consideră microplantele o cultură importantă în agricultura viitorului. Cât despre România, vă putem spune că această nișă este încă la început, dar românii sunt destul de receptivi și avem cerere în egală măsură atât din partea restaurantelor, cât și a consumatorilor fizici.