Main menu

header

974 8 3de Georgiana Mihalcea

Știați că există peste o sută de ierburi și condimente care pot fi folosite pentru vindecare? Aceste leacuri naturale posedă o serie de proprietăți benefice și lucrează pentru a reduce inflamația, a îmbunătăți sistemul cardiovascular, a întări sistemul imunitar. Uneori, chiar și după ce luăm toate măsurile de precauție necesare și menținem un stil de viață sănătos, tot ne îmbolnăvim. Haideți să vedem cum putem scădea nevoia de medicamente pe bază de prescripție medicală când vrem să ne recuperăm mai repede.

Usturoiul este un puternic antimicrobian

Poate unul dintre cele mai gustoase alimente, usturoiul are un efect destul de important atunci când vine vorba despre combaterea agenților patogeni. Este un puternic antimicrobian pe bază de plante și este deosebit de eficient pentru susținerea sistemului respirator, unde bacteriilor și virușilor le place să se instaleze. Acesta susține digestia și funcția ficatului, ajutându-vă să asimilaţi cât mai mulți nutrienți din alimentele. Acționează ca un stimulent circulator și încălzește corpul, făcându-l un mediu neprimitor pentru agenții patogeni. Usturoiul conține, de asemenea, inulină, care hrănește flora noastră probiotică și o menține sănătoasă și abundentă. Îl puteţi adăuga în mâncare sau îl puteţi consuma proaspăt.

Ghimbirul distruge virușii și bacteriile

Ghimbirul are proprietăți antibacteriene și antivirale puternice și poate fi consumat din abundență atunci când începeți să vă simțiți rău pentru a sprijini lupta organismului, dar și în procesul de refacere după diverse afecțiuni. Există o mulțime de rețete delicioase la care puteți adăuga ghimbir sau faceți pur și simplu un ceai delicios pentru întărirea imunității. Pentru a prepara un ceai, aveţi nevoie de o bucăţică de 2-3 cm de rădăcină de ghimbir şi de o cană şi jumătate cu apă. Curățați coaja, apoi tăiați rădăcina în felii subțiri. Puneți apa la fiert și adăugați ghimbirul, pe care îl veți fierbe zece minute. Opriți focul și lăsați lichidul timp de una-două minute, după care îl puteți consuma.

Echinacea luptă cu inflamația din corp

Una dintre ierburile cele mai lăudate pentru capacitatea de a ne recupera mai repede după boală, echinacea ar trebui luată imediat ce începeți să vă simțiți rău, pentru a ajuta sistemul imunitar și a lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, contribuie la reducerea simptomelor precum durerea în gât, tusea și febra. Multe studii au sugerat că această plantă diminuează inflamația și are acțiuni antivirale. Se consumă sub formă de infuzie din 1-2 lingurițe cu plantă la 300 ml apă clocotită. Se lasă cana acoperită timp de zece minute și se beau două-trei căni cu ceai pe zi, între mese. Se poate îndulci cu miere de albine. Dacă se dorește folosirea ceaiului pe perioade îndelungate, se vor efectua pauze de câte 30 de zile pentru fiecare opt săptămâni de consum neîntrerupt.

Inhalaţii cu aburi din plante

Inhalaţiile cu aburi sunt un remediu naturist foarte important atunci când sunteți răcit, un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate şi congestionate și un aliat de încredere în perioada de convalescență. Aburii calzi umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu plante medicinale şi cu uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni, dezinfectează căile respiratorii, calmează iritaţia gâtului. Inhalațiile se fac de obicei seara, înainte de culcare, după ce în prealabil camera a fost aerisită şi încălzită. Se pune apă la foc, iar când începe să clocotească se adaugă plante medicinale uscate (mentă, cimbru, cimbrişor, busuioc, eucalipt, rozmarin, lavandă). Se acoperă vasul câteva minute, pentru a lăsa plantele la infuzat. Apoi, vă puneți pe cap un prosop şi stați 10-15 de minute deasupra vasului care emană aburii vindecători, cu efect emolient, calmant, antiinflamator. Inhalaţii mai puteți face punând în apă două, trei picături de uleiuri esenţiale din aceleaşi plante menţionate mai sus.