de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Supranumit „fructul zeilor”, cărnos, cu pieliţa subţire şi cu miezul zemos, cu o aromă care se situează la granița dintre piersică și pepene galben, persimmon este un fruct de excepție nu doar din perspectiva gustului, ci și a proprietăților pentru sănătate.
Combate hipertensiunea și ateroscleroza
Persimmon este foarte bogat în vitamine - B, A, C și K -, toate fiind esențiale pentru buna funcționare a metabolismului și dovedite ca fundamente pentru numeroase funcții fiziologice. De asemenea, fructul aduce organismului polifenoli și antioxidanți, inclusiv carotenoizi (betacaroten, luteină și zeaxantină). În aceste condiții, prezența persimmon în dietă contribuie la protejarea celulelor împotriva stre- sului oxidativ și a daunelor radicalilor liberi, reducând riscul unei serii de boli cronice grave. Dintre acestea, specialiștii remarcă în primul rând afecțiunile cardiovasculare, lideri la cauzele mondiale de mortalitate sau dizabilitate, pe care fructul le previne prin facilitarea excreției moleculelor de colesterol din tractul digestiv, ceea ce îmbunătățește sănătatea miocardică, combate hipertensiunea și ateroscleroza.
Favorizează echilibrul microflorei intestinale
Persimmon conține fibre alimentare, care facilitează digestia, prin stimularea peristaltismului intestinal, ceea ce combate constipația. Consumul acestui fruct, în nenumăratele sale forme (proaspăt, în deserturi sau conservat) favorizează un microbiom echilibrat, aspect vital pentru o digestie optimă și foarte important pentru funcționarea altor segmente ale organismului uman, pe care cercetătorii le-au pus în legătură, în studii foarte recente, cu starea generală a microflorei intestinale. Pe de altă parte, amintitele fibre din „fructul zeilor” prelungesc sațietatea și astfel contribuie la gestionarea greutății corporale. Iar mineralele prezente în persimmon, în principal calciul și fosforul, sunt extrem de importante pentru menținerea oaselor robuste și astfel, prezența fructului în dietă previne osteoporoza.
Prin aportul semnificativ de antioxidanți și vitamine, persimmon fortifică sistemul imunitar
„Fructul zeilor” contribuie la reglarea glicemiei şi prevenirea diabetului
Diminuează riscul dezvoltării degenerescenţei maculare
Prin intermediul compușilor antiinflamatori pe care îi conține (taninuri și flavonoide, printre altele), persimmon poate atenua inflamația, factor care este corelat cu o multitudine de afecțiuni cronice. De altfel, potrivit rezultatelor unor studii recente, acești compuși pot avea proprietăți anticance- rigene, împiedicând proliferarea celulelor canceroase. În același timp, carotenoizii din persimmon protejează ochii împotriva daunelor oxidative, diminuând riscul dezvoltării degenerescenței maculare și a cataractei odată cu înaintarea în vârstă. Totodată, consumul regulat al acestui fruct a demonstrat capacitatea de a contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge, fiind astfel o opțiune alimentară delicioasă pentru persoanele care suferă de diabet sau care sunt predispuse la a dezvolta această afecțiune. Vitamina A din persimmon, care întărește și repară celulele, și vitamina C, care este crucială pentru sinteza colagenului, fac din acest fruct un aliat al prevenirii îmbătrânirii premature a pielii.