Main menu

header

978 8 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Acrișoară, răcoritoare, versatilă și plină de nutrienți, loboda este una dintre vedetele primăverii în materie de gastro- nomie. Pe de altă parte, delicioasele frunze atât de apreciate pentru gustul lor au nenumărate beneficii pentru sănătate și vitalitate.

Vine de hac ulcerului gastric

Loboda este faimoasă din timpuri străvechi pentru calitățile sale culinare și proprietățile terapeutice. Datorită conţinutului mare de vitamine, minerale şi nutrienţi, aceasta are o mulţime de beneficii pentru sănătate. În primul rând, se poate menționa capacitatea lobodei de a stimula digestia, datorită fibrelor alimentare care optimizează procesele digestive, reduc riscul de constipaţie, precum şi de probleme gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerul gastric. De asemenea, numeroase studii au relevat faptul că loboda are un uşor efect diuretic, ceea ce ajută la detoxificarea rinichilor şi la eliminarea rapidă a toxinelor, a sărurilor în exces, a apei şi grăsimilor din organism, menținând, în același timp, și sănătatea vezicii biliare.

Oxigenează țesuturile

Proteinele, mineralele şi vitaminele din această legumă cu frunze verzi susţin multe procese ale organismului, de la reglarea hormonală până la reacţiile enzimatice necesare pentru a menţine funcţionarea organelor. De asemenea, loboda are un conţinut ridicat de fier şi calciu, care stimulează formarea globulelor roşii, circulaţia şi oxigenarea ţesuturilor. Totodată, leguma are un conţinut aproape dublu de vitamina C faţă de lămâie, ceea ce susține în mod remarcabil sistemul imunitar, producţia de celule albe din sânge, regenerarea celulară şi vindecarea rănilor. Mai departe, beneficiile lobodei se extind și asupra sistemului cardiovascular.

Reglează tensiunea arterială

Alături de amintitele fibre, care scad colesterolul, oamenii de știință au constatat că un consum regulat de lobodă poate reduce tensiunea arterială, datorită aportului de potasiu, care are efect vasodilatator și previne hipertensiunea arterială, infarctul sau accidentul vascular cerebral. Cu bogăția sa de diferite tipuri de minerale, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul şi manganul, loboda previne bolile osoase, cum ar fi osteoporoza, întrucât poate îmbunătăţi densitatea osoasă. Această legumă este faimoasă pentru infuzia de nutrienți cu care energizează organismul și astfel previne anemia. Nu în ultimul rând, loboda aduce organismului cantităţi mari de antioxidanţi, cum ar fi betacarotenul şi vitamina A, beneficii pentru sănătatea oculară, care țin la distanță degenerescența maculară, cataracta și orbirea.

Loboda are efect hepatoprotector, fiind renumită pentru capacitatea de a atenua icterul

Plăcintă cu lobodă

Ingrediente: 1 foaie de plăcintă din comerț, 250 g lobodă, 250 g brânză feta, 2 cepe, 2 ouă (+1 gălbenuș pentru uns), sare, piper, 3 linguri cu ulei, semințe de susan (opțional).

Mod de preparare: se spală și se taie grosier loboda. Se călește ceapa tocată mărunt în ulei, la foc mic, până se înmoaie, se adaugă loboda, se condimentează cu sare și piper și se lasă la foc potrivit până se evaporă toată zeama. Amestecul se dă deoparte. Se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius, foaia de plăcintă se pune într-o tavă și, cu ajutorul unei furculițe, se înţeapă din loc în loc. Amestecul de lobodă se pune într-un bol, se combină cu brânza dată pe răzătoarea mare și ouăle bătute, apoi se toarnă totul peste foaia din tavă și se sigilează marginile aluatului. Se unge plăcinta cu gălbenuș, se presară cu susan și se dă la cuptor pentru 40 de minute. Se servește rece.