Main menu

header

978 8 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Una dintre cruciferele cele mai importante pentru sănătate, broccoli a vădit recent o nouă proprietate vindecătoare remarcabilă, extinzându-se astfel lista de acțiuni benefice pe care această legumă le aduce organismului.

Sporește eficacitatea tratamentului pentru eliminarea cheagurilor

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Inimii din Australia revoluționează prevenirea și tratamentul accidentului vascular cerebral, datorită unui compus din broccoli, sulforafanul, care reduce formarea cheagurilor de sânge și implicit riscul de accident vascular cerebral. Afecțiunea poate duce la dizabilități severe și deces. Studiul australian, publicat în revista ACS Central Science, a demonstrat, în etapele preclinice, că sulforafanul din broccoli poate spori, în plus, și eficacitatea medicamentelor existente pentru eliminarea cheagurilor. „Ceea ce am descoperit este că rata de succes a tratamentului crește la 60% atunci când medicamentul este administrat cu compusul derivat din broccoli. Acesta nu provoacă semne de sângerare, un efect secundar comun asociat cu agenții de subțiere a sângelui folosiți în tratamentul accidentului vascular cerebral”, spune specialistul Xuyu Liu. Echipa australiană este optimistă cu privire la introducerea unui nou tratament preventiv și anticoagulare derivat din broccoli, pentru accident vascular cerebral, în următorii cinci ani.

Stabilizează nivelul glicemiei

Consumul de broccoli oferă multe potenţiale beneficii. Substanţele din această cruciferă se unesc cu cele din acizii biliari în intestine şi cresc excreţia acestora, prevenind, în acest mod, reutilizarea lor de organism. În urma acestui proces rezultă menținerea sub control a nivelului colesterolului. De asemenea, luteina şi zeaxantina, doi carotenoizi din broccoli, sunt asociaţi cu reducerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul ochilor care pot apărea pe fondul înaintării în vârstă. De asemenea, o serie de studii au relevat faptul că sulforafanul din broccoli poate avea un rol în scăderea glicemiei, leguma fiind astfel recomandată în dieta diabeticilor și a persoanelor supraponderale. Alte cercetări au evidențiat o legătură între consumul de legume crucifere, printre care şi broccoli, cu o reducere a riscului de a dezvolta diverse forme de cancer, precum cel de plămâni, colorectal, pancreatic, de sân, de prostată, gastric.

„Nu numai că sulforafanul din broccoli este eficient în îmbunătățirea performanței medicamentelor pentru eliminarea cheagurilor după un accident vascular cerebral, dar ar putea fi folosit și ca agent preventiv pentru pacienții care prezintă un risc ridicat de a face boala“ Xuyu Liu, Institutul de Cercetare a Inimii, Australia

Fortifică oasele

Potrivit lucrărilor de specialitate, broccoli asigură buna funcţionare a sistemului nervos, grație aportului de potasiu, care favorizează și dezvoltarea masei musculare. Pe de altă parte, datorită faptului că broccoli conţine două minerale esenţiale, calciul şi magneziul, poate menţine sub control tensiunea arterială. În plus, o cană cu broccoli conţine necesarul zilnic de vitamina C, antioxidant care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, iar prin mineralele pe care le aduce organismului, această legumă este creditată cu proprietatea de a susține sănătatea oaselor, prevenind osteoporoza și fracturile.