de Adrian Barna şi Carmen Bădulescu
Un cactus bun pentru sănătatea omului este nopalul (Opuntia ficus-indica), cunoscut şi sub denumirea de cactus de smochin, chumbo smochina indiană sau prickly pear. Este un cactus mare, folosit încă din vremea aztecilor ca medicament şi băutură, dar şi în ceremoniile religioase. Are şi flori şi fructe, iar locuitorii Mexicului îl folosesc ca panaceu. Iniţial a fost considerat suplimentul alimentar ideal, pentru conţinutul bogat de flavonoizi, iar mai târziu fructele au început să fie comercializate în Mexic. Triburile indiene foloseau planta în alimentaţie, dar şi pentru vindecarea unor afecţiuni ale pielii.
Stimulează sistemul nervos
Această plantă este bogată în calciu, fosfor, potasiu, sodiu, dar şi carbohidraţi, azotaţi, fibre, vitaminele A, B, C şi K, clorofilă, riboflavină şi proteine. Există multe studii care certifică faptul că nopalul este foarte bun pentru sănătate, stimulând glandele, imunitatea, sistemul nervos, circulator, digestiv şi respirator. Pe lângă acestea, mai are şi proprietăţi pentru uzul extern: este folosit în tratamente pentru piele şi păr, ingredient în diferite produse cosmetice. Îl puteţi găsi în săpunuri, şampoane, balsam pentru păr, geluri hidratante, loţiuni, pomezi, farduri pentru ochi şi altele. În medicina tradiţională este folosit pentru tratarea rănilor şi a arsurilor minore. Se poate consuma în diferite moduri: ca suc, sos, pudră, dulciuri, acadele, salate, gem, supe, ciorbe, combinat cu cereale, in sau fructe. Este folosit ca nutreţ, iar nervurile principale, fiind crude ca la legume, se pot mura. Cel mai des se foloseşte în combinaţie cu fructe, în blender.
Antibiotic puternic
Nopalul inhibă sau chiar suprimă activitatea bacteriologică. Nopalul (nervurile principale) se foloseşte sub formă de compresă pe răni şi infecţii, având efecte benefice asupra pielii. Mai mult, tratează arteroscleroza (inflamare a aparatului cardiovascular datorată unor depuneri pe vasele de sânge) graţie proprietăţilor lui antioxidante şi antiinflamatoare. Consumul regulat de suc proaspăt sau pudră de nopal ajută la prevenirea acestei boli.
Împiedică răspândirea cancerului
Nopalul are multe fibre, solubile şi insolubile. Cele din urmă absorb apa mai bine şi ajută mâncarea să treacă prin sistemul digestiv. Este de folos la ingerare, deoarece diluează concentraţia celulelor care pot fi cancerigene în colon, împiedicând evoluţia bolii. În plus, echilibrează colesterolul datorită aminoacizilor, vitaminei B3 şi fibrelor. Nopalul împiedică depunerea zaharurilor în sânge şi transformarea lor în grăsimi, ceea ce reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Elimină şi secreţiile bilei care se pot transforma în colesterol.
Îmbunătăţeşte activitatea colonului
Datorită componentelor active nopalul previne formarea grăsimilor şi absorbţia carbohidraţilor. Deţine controlul asupra sănătăţii sângelui şi asupra obezităţii. Nopalul conţine fibre care absorb glucoza din intestine, menţinând acest organ curat şi în stare bună de funcţionare. Reglează diabetul, cu alte cuvinte, nivelul de zahăr din sânge. Deoarece această plantă conţine 18 aminoacizi corpul va primi mai multă energie şi va fi mai puţin obosit, reducându-se astfel nivelul glucozei. Întăreşte ficatul şi pancreasul şi creşte sensibilitatea la insulină, stimulând deplasarea glucozei către celulele corpului. De asemenea, reduce nivelul de carbohidraţi, ceea ce scade şi producţia de insulină. Ajută digestia datorită vitaminei B (B1, B2 şi B3) şi C, dar şi a calciului, potasiului, magneziului, sodiului şi fierului. Având proprietăţi antioxidante, oferă protecţie împotriva toxinelor din alimente şi încetineşte efectele periculoase ale alcoolului sau a mâncărurilor „grele”.
Aliat contra obezităţii
Datorită cantităţii mare de fibre, nopalul încetineşte procesul de absorbţie al mâncărurilor şi al nutrienţilor în sânge, uşurând eliminarea lor. Permite accesul mai rapid al lichidelor către sânge, ceea ce reduce retenţia lor şi celulita. Vă recomandăm să consumaţi nopal împreună cu fructe precum portocala, de exemplu. Fibrele insolubile pe care le conţin dau senzaţia de saţietate, reducând pofta de mâncare. În plus, regularizează tranzitul intestinal, organismul eliminând surplusurile în mod corespunzător.
PONT. Sucul din nopal reduce inflamarea sistemului urinar, uşurând durerile de rinichi şi de vezică.
Rezolvă problemele depresiei
Nopalul conţine multe vitamine, în special complexul de vitamine A, B şi C, minerale şi mulţi aminoacizi care ajută la eliminarea toxinelor, detoxifierea ficatului, protejând organismul de efectele factorilor nocivi precum fumul de ţigară sau alcoolul. Organismul este apărat şi de virusuri şi bacterii datorită compuşilor fotochimici ai nopalului. Previne deteriorarea sistemului nervos, vă ajută să vă relaxaţi şi să fiţi într-o stare mai bună, chiar să scăpaţi de problemele depresiei şi ale dezechilibrului emoţional.