Main menu

header

978 6 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Plantă decorativă cu flori spectaculoase, de un galben izbitor, laleaua Nilului este în paralel și un vindecător tradițional, care a intrat și în atenția oamenilor de știință din perspectiva unor posibile beneficii pentru sănătate.

Susține procesele metabolice

Laleaua Nilului este cultivată în principal pentru valoarea sa ornamentală, dar sistemele de medicină tradițională din Africa de Est au folosit diferite părți ale plantei - scoarța, frunzele și rădăcinile - în diferite scopuri terapeutice. În primul rând, preparatele tradiționale pe bază de plantă sunt considerate eficiente împotriva febrei. Mai departe, potrivit unor studii aflate în stadiu incipient, laleaua Nilului conține antioxidanți care susțin procesele metabolice, sănătatea cardiovasculară și protejează celulele de daunele oxidative care predispun la o serie întreagă de afecțiuni cronice, inclusiv boli cardiovasculare și cancer. Pe de altă parte, planta s-a dovedit foarte eficientă pe direcția tratării unor probleme frecvente ale pielii, cum sunt erupțiile cutanate și iritațiile.

Calmează durerile de stomac

Grație efectelor sale benefice, laleaua Nilului este folosită tradițional pentru calmarea simptomelor indigestiei și pentru refacerea echilibrului florei intestinale, fiind eficientă împotriva durerilor de stomac, constipației și diareei. Planta are renumele de agent antiinflamator cu efect rapid, fiind utilizată pentru combaterea afecțiunilor care au la bază acest proces, de la gută și artrită până la astm. În ceea ce privește activitatea antimicrobiană a plantei, câteva studii au relevat faptul că laleaua Nilului, sub formă de extract, prezintă potențial promițător pentru eliminarea agenților patogeni care provoacă infecții. Considerată a avea efect analgezic, laleaua Nilului a fost utilizată secole la rând pentru a combate diverse tipuri de dureri, interne sau externe.