Main menu

header

979 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Caperele înseamnă pentru europeni un delicios condiment, plin de beneficii pentru sănătate. Planta are o variantă sălbatică, originară din Asia, la fel de prețuită și de utilizată în scopuri tera- peutice și pentru menținerea unei bune funcționări a metabolismului.

Contracarează simptomele alergiilor

Mugurii florali de caper sălbatic sunt murați și folosiți pentru a condimenta meniuri asiatice diferite. Pe lângă gustul acru și ușor amărui care evidențiază mâncărurile, caperele sălbatice au demonstrat și o serie de beneficii importante pentru sănătate, știința confirmând îndelungata utilizare a acestora în scop terapeutic de medicina naturistă. Astfel, prin bogăția de antioxidanți (quercetina și kaempferolul în principal), caperele sălbatice sunt considerate aliați ai organismului în fața radicalilor liberi. Prin faptul că diminuează semnificativ daunele la nivel celular, acești muguri previn deteriorarea oxidativă a celulelor creierului și astfel țin la distanță afecțiunile neurodegenerative. În același timp, caperele sălbatice pot ajuta la reducerea inflamației, ceea ce le recomandă pentru atenuarea simptomelor artritei, alergiilor și altor afecțiuni care au la bază inflamațiile.

Favorizează absorbția nutrienților

Caperele sălbatice relaxează vasele de sânge, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și diminuează riscul de ateroscleroză. În plus, acești muguri conțin și fibre, care ajută la scăderea colesterolului, în special a celui „rău”, LDL, efectul benefic asupra sănătății cardiovasculare fiind astfel dublu. De altfel, fibrele din caperele sălbatice detoxifică, mențin peristaltismul intestinal și prelungesc sațietatea, ceea ce le recomandă pentru menținerea unei greutăți corporale normale. Pe de altă parte, prin tradiție, rădăcina arbustului care produce capere a fost folosită pentru a ajuta organismul să digere mai ușor alimentele și să producă mai multe enzime digestive, ceea ce are ca efect îmbunătățirea absorbției nutrienților și un bun echilibru digestiv.

Detoxifică ficatul

Vitamina K din caperele sălbatice este foarte importantă pentru sănătatea oaselor, deoarece ajută organismul să absoarbă calciul și întărește sistemul osos, prevenind astfel osteoporoza și fracturile. Antioxidanții din caperele sălbatice fac obiectul unor cercetări care să releve potențiala capacitate a acestor muguri de a lupta împotriva cancerului. Unele studii au asociat anumite substanțe chimice din caperele sălbatice cu stoparea creșterii celulelor canceroase și reducerea riscului apariției unor tipuri de tumori. Caperele sălbatice sunt renumite şi pentru capacitatea de a susține buna funcționare a ficatului pe termen lung, favorizând detoxificarea la nivelul acestui organ complex.

Frunzele și rădăcinile de caper sălbatic sunt utilizate prin tradiție pentru accelerarea vindecării rănilor

Combat inflamaţiile pielii

Datorită compoziției descoperite de oamenii de știință și a unor beneficii implicite, extractele din arbustul care produce caperele sălbatice sunt folosite în produsele de îngrijire a tenului, întrucât protejează pielea de daunele cauzate de razele UV nocive și combat inflamațiile. În același timp, potrivit articolelor de specialitate, caperele sălbatice sunt studiate din perspectiva capacității de a regla rezistența la insulină, ceea ce ar putea fi de ajutor persoanelor cu predispoziție de a dezvolta diabet.