de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Urzica este printre primele plante care apar după topirea zăpezii și este așteptată cu nerăbdare de mulți pacienți care suferă de diverse afecțiuni, întrucât această plantă este plină de proprietăți terapeutice.
Are proprietăţi diuretice
Ceaiul de urzică este preparat din frunzele plantei faimoase pentru capacitatea sa de a vindeca. Acest ceai este plin de vitamine şi minerale. În plus, are un gust plăcut și energizează organismul. De altfel, planta, folosită timp de secole sub formă de remediu naturist, este disponibilă sub formă de pulberi, tincturi, creme. Cercetările moderne susţin multe dintre beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de urzică. Una dintre cele mai importante este tratarea infecţiilor urinare și a problemelor renale. Urzica are proprietăţi diuretice, care stimulează urinarea şi pot inhiba dezvoltarea patogenilor care cauzează infecţii urinare şi pietre la rinichi. Mai departe, planta poate reduce tensiunea arterială şi glicemia, menţinându-le la un nivel stabil și astfel reducând riscul de boli cardiovasculare, de accident vascular cerebral şi de atac de cord, precum și de diabet de tip II.
Acționează ca analgezic natural
Potrivit rezultatelor mai multor studii, ceaiul de urzică, preparat din infuzarea frunzelor de plantă în apă fierbinte, este bogat în polifenoli care ajută la prevenirea şi gestionarea bolilor cronice precum cancerul sau obezitatea. În plus, acest ceai are proprietăţi antiinflamatare care pot ajuta la reglarea digestiei şi la reducerea episoadelor de constipaţie. Totodată, ceaiul de urzică este renumit pentru proprietăţile sale antiinflamatoare, acționând ca un analgezic natural și fiind de ajutor în cazuri de dureri musculare, articulare (la nivelul mâinilor, genunchilor, şoldurilor şi coloanei vertebrale) şi de cap.
Ceaiul de urzică este bogat în antioxidanţi şi vitaminele A şi C, despre care se ştie că ajută la întărirea sistemului imunitar