de Georgiana Mihalcea
Grâul este unul dintre cele mai versatile plante când vine vorba despre valoare nutritivă. Poate fi găsit în toată lumea și este foarte ușor de încorporat în alimentația zilnică. Conține elemente catalitice, vitamina E, vitamina B, săruri minerale, cupru, calciu, iodură, magneziu, zinc, potasiu, mangan, sulf, siliciu, clor și arsen, motiv pentru care este o bază excelentă pentru orice dietă. Consumându-l în mod regulat, puteți beneficia de toți nutrienții pe care îi are de oferit, prevenind astfel apariția unei multitudini de afecțiuni.
Gestionează sindromul metabolic
Sindrom metabolic poate crește riscul de diabet, de obezitate, nivelul de colesterol și al zahărului din sânge. Mai multe studii au arătat prezența arabinoxilanului, tocotrienolilor, acizilor ferulici și tocoferolilor în grâul integral. Prezența acestor compuși bioactivi poate reduce riscul de sindrom metabolic prin menținerea sub control a zahărului din sânge, scăderea tensiunii arteriale și producerea unui indice de masă corporală (IMC) sănătos.
Întăreşte imunitatea
Tipul de alimente pe care le consumăm ne poate influența sistemul imunitar și sănătatea. Grâul oferă o varietate de nutrienți și vitamine care pot îmbunătăți imunitatea. Acidul ferulic și fibrele alimentare prezente în această plantă pot îmbunătăți funcția celulelor imune prin producerea de macrofage, celule T-helper și neutrofile.
Creşte colesterolul bun
Lignanii vegetali sunt fitonutrienţi aflaţi din belșug în grâul integral. Unul dintre aceștia este cunoscut sub numele de enterolactonă, care protejează organismul de cancerele dependente de hormoni, cum ar fi cancerul de sân. Grâul poate fi folosit pentru prevenirea altor tipuri de cancer. Studiile au arătat că dieta îmbogățită cu fibre alimentare poate ajuta la reducerea riscului de cancer de colon, colorectal, stomac, ficat și pancreas. De asemenea, ele ţin la distanţă diferite tipuri de boli de inimă, grâul crescând colesterolul bun (HDL) din organism, care are un rol important în prevenirea afecțiunilor coronariene.
Opreşte formarea calculilor biliari
Grâul are un nivel ridicat de fibre indigerabile care pot ajuta la evitarea apariției calculilor biliari. Cercetătorii au raportat că persoanele care îl includ în dietă au un risc mai mic de a dezvolta pietre la fiere. Și asta pentru că acești compuși accelerează mișcarea alimentelor în interiorul intestinului și reduc formarea acizilor biliari care pot fi responsabili pentru formarea calculilor.
Mestecatul de grâu integral poate reduce șansele de a vă confrunta cu dureri de dinți sau carii dentare
Vine de hac diabetului de tip II
În timp ce diabetul de tip II este o afecțiune cronică și poate fi foarte periculos dacă nu este controlat corespunzător, este și o boală care poate fi „inversată” dacă cineva acordă mai multă atenție dietei. Unul dintre nutrienții găsiți din abundență în grâu este magneziul. Acest mineral este un co-factor pentru peste 300 de enzime care afectează direct modul în care organismul folosește insulina și secretă glucoza. Astfel, consumul regulat de grâu integral ajută la controlul zahărului din sânge. Pur și simplu înlocuind orezul din dieta zilnică cu grâul, diabeticii își pot controla cu ușurință nivelul de zahăr cu o marjă decentă.