de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Există foarte puţine ţări care se pot lăuda cu o bogăţie aşa de mare de plante medicinale ca România. Din această comoară naţională face parte şi sulfina, un remediu străvechi, cu proprietăţi remarcabile.
Reduce tensiunea psihică
Fitoterapeuţii recomandă sulfina pentru o gamă atât de extinsă de afecţiuni, încât se poate spune că planta este un adevărat leac universal. Acţiunea sa este remarcabilă, de pildă, în categoria bolilor cardiovasculare. Sulfina are efecte vasodilatatoare, ajută la eliminarea surplusului de lichid din organism, reducând tensiunea psihică, unul dintre factorii cauzatori ai hipertensiunii. Pentru prevenirea infarctului se recomandă pulberea de sulfină, care se obţine prin măcinarea fină, cu râşniţa electrică, a părţilor aeriene uscate ale plantei, din care se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi. O cură durează până la două luni şi se poate relua după două-patru săptămâni de pauză. Prin faptul că este un excelent fluidificant sangvin şi vasodilatator, sulfina fereşte inima şi sistemul cardiovascular de efectele stresului, care de multe ori duce la infarct.
Ameliorează varicele şi hemoroizii
De asemenea, varicele pot fi tratate cu ajutorul infuziei combinate de sulfină, preparată astfel: patru-şase linguriţe cu pulbere de frunze de sulfină se macerează opt ore într-un sfert de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă un sfert de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final se combină maceratul anterior cu infuzia. Preparatul rezultat se consumă în reprize, pe parcursul unei zile. Se pot ţine cure cu 750 ml pe zi, o perioadă de 60 de zile. Urmările sunt îmbunătăţirea circulaţiei venoase, prevenirea infla- mării venelor varicoase, a formării cheagurilor de sânge şi a ulcerelor. Studiile au demonstrat că administrarea de sulfină a îmbunătăţit cu procente remarcabile, de peste 80%, starea pacienţilor cu varice. Aceeaşi formulă de tratament poate fi folosită cu succes şi împotriva hemoroizilor.
Alungă insomnia şi anxietatea
Sulfina este redutabilă pe segmentul tratării atacurilor de panică.
Un tratament cu bune rezultate include pulberea de sulfină şi de sunătoare, amestecate în proporţii egale. Din acest amestec se ia câte o linguriţă, de patru ori pe zi. Se ţin cure cu o durată de 28 de zile, urmate de o săptămână de pauză, după care tratamentul se poate relua. Combinaţia are efecte calmante, diminuează teama, previne amplificarea emotivităţii. Aceste proprietăţi fac din sulfină şi un leac împotriva anxietăţii, afecţiune atât de des întâlnită în lumea contemporană, care se poate trata cu infuzie combinată de sulfină, din care se bea câte o cană, de patru ori pe zi. Cura poate dura şase săptămâni. Acest tratament induce relaxarea, previne şi combate tulburările fiziologice asociate anxietăţii. În ceea ce priveşte insomnia, mai multe studii au demonstrat potenţialul sulfinei de a alunga tulburările de somn şi de a induce o odihnă de calitate. Se poate administra pulberea de sulfină, câte una-două linguriţe, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de culcare.
Utilă în caz de balonare
Pulberea de sulfină este un remediu cu efecte binecunoscute în cazurile de probleme digestive cum sunt colita sau balonarea. Conţine taninuri care împiedică înmulţirea bacteriilor din intestin şi, pe de altă parte, calmează psihic, ceea ce este foarte important pentru menţinerea unui sistem digestiv funcţional la parametri optimi. Se administrează câte o linguriţă cu praf de sulfină, de patru ori pe zi, în cure de 30 de zile. De asemenea, planta este redutabilă pe palierul combaterii neplăcerilor generate de sindromul premenstrual, studii repetate demonstrând că administrarea de sulfină a avut urmări benefice în mare parte dintre cazuri şi pentru multe manifestări: dureri de sâni, stările de iritabilitate, dureri de ovare. De asemenea, planta s-a dovedit eficace şi în ameliorarea hipermenoreei şi dismenoreei, având efecte astringente şi antispasmodice.
Redă flexibilitatea articulaţiilor
Din gama beneficiilor externe pe care le furnizează sulfina fac parte ameliorarea conjunctivitei, a gingivitei, precum şi combaterea durerilor articulare. Graţie efectelor antiinflamatoare, compresele cu infuzie combinată de sulfină menţinute pe pleoapele închise reduc edemele oculare, calmează mâncărimile şi ajută la redarea aspectului normal al pleoapelor. În calitate de calmant, sulfina se remarcă sub formă de pastă din cinci linguri cu pulbere de plantă amestecată cu apă călduţă. Se aplică prin tifon subţire pe articulaţia dureroasă, ţinându-se acoperită cu un nailon, vreme de minimum două ore pe zi. Cataplasma cu sulfină nu este doar o reţetă foarte eficientă, ci şi foarte veche, fiind consemnată pentru prima oară cu peste 2.000 de ani în urmă. Unul dintre cele mai rapide şi mai vizibile efecte este redarea flexibilităţii articulaţiei.