Main menu

header

980 8 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Condiment folosit pe scară largă în bucătăria orientală, pudra de sumac câștigă popularitate și în restul lumii, grație gustului deosebit, exotic, pe care îl conferă preparatelor culinare, precum și unor virtuți terapeutice pe care oamenii de știință le-au confirmat în dreptul acestei pulberi de culoare roșiatică.

Are proprietăţi antioxidante şi antifungice

Cu aroma sa citrică şi gustul acrişor, pudra de sumac adaugă un strop de aciditate și de culoare mâncărurilor. În același timp, fructele complet coapte, uscate şi măcinate ale acestui arbust susţin buna funcţionare a organismului. De exemplu, potrivit rezultatelor unui studiu recent, această pulbere conţine compuşi care îi conferă proprietăţi antioxidante, antibacteriene şi antifungice. Flavonoidele, taninurile şi antocianii din condiment au fost asociați de numeroase cercetări cu o combatere eficientă a acţiunii nocive a radicalilor liberi, care declanşează stresul oxidativ și care, acumulați în exces, pot genera degradare celulară și boli cronice grave. În același timp, ameliorarea tulburărilor digestive este una dintre cele mai vechi întrebuinţări terapeutice ale sumacului. Condimentul are renumele de a trata arsurile la stomac, dezechilibrele de tranzit intestinal, prin stimularea peristaltismului, precum și de a îmbunătăți digestia.

Îmbunătățește valorile glicemiei

Datorită prezenței unor compuși importanți, sumacul reduce inflamaţiile şi are acțiune de scădere a nivelului colesterolului şi trigliceridelor, contribuind astfel la sănătatea inimii și la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Potrivit oamenilor de știință, efectul condimentului este și mai puternic pe această direcție dacă este consumat în combinație cu ghimbirul. În același timp, sumacul poate contribui la reglarea nivelului glucozei în sânge - un studiu clinic a relevat faptul că voluntarii cu diabet de tip II care au luat câte o linuriță cu pulbere de sumac zilnic au înregistrat o îmbunătățire a valorilor glicemiei și a rezistenței la insulină.

Grație proprietăților antiinflamatoare, pulberea de sumac este utilă în cazuri de dureri musculare survenite după efort fizic intens