Main menu

header

980 8 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Copac-simbol pentru Africa, dar nu numai, abanosul oferă mai multe beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Vechile practici terapeutice tradiționale care vizează acest arbore au atras atenția oamenilor de știință, care studiază planta din perspectiva prevenirii și vindecării unor afecțiuni.

Potențial tratament pentru ulcer

Frunzele abanosului african sunt renumite pentru conținutul de vitamine și minerale, iar fructele arborelui sunt considerate o alegere potrivită unei diete sănătoase. Prin tradiție, abanosul african a oferit medicinei naturiste scoarța, frunzele și fructele sale. Una dintre cele mai importante utilizări ale preparatelor pe bază de plantă este pe direcția afecțiunilor digestive. Potrivit rezultatelor unor cercetări aflate în stadiu incipient, extractele de fructe de abanos sunt de folos în cazuri de disconfort abdominal, dezechilibre digestive și tulburări intestinale. Dat fiind faptul că secole la rând abanosul african a fost folosit pentru a ajuta pacienții cu ulcer, cercetătorii au descoperit că taninurile pe care le conține planta pot sta la baza unor formulări terapeutice destinate tratării acestei boli. Pe de altă parte, planta a fost folosită mult timp pentru calmarea și îmbunătățirea stării de spirit. Câteva studii științifice aflate la început au asociat preparatele pe bază de abanos african de o atenuare a anxietății și stresului.

Ţine sub control artrita

Abanosul african a demonstrat că are în conținut anumiți compuși care au efect antiinflamator, planta fiind studiată din perspectiva tratării unor afecțiuni cum sunt artrita sau alergiile, care au la bază inflamația. De altfel, planta este un cunoscut adjuvant în cazuri de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, dublând acțiunea antiinflamatoare de cea antibacteriană și de scădere a febrei. În testele de laborator, extractele din scoarță și frunze de abanos au arătat că pot anihila anumite microorganisme dăunătoare. Ca antioxidant, abanosul este un protector al sistemului cardiovascular, prin efectul benefic asupra ten- siunii arteriale, și poate combate cu succes stresul oxidativ, a cărui prelungire în timp declanșează unele dintre cele mai grave boli cronice, în frunte cu cancerul. Abanosul african este studiat ca potențial aliat natural al pacienților cu diabet, studii preliminare sugerând că are potențialul de a scădea nivelul zahărului din sânge.

Preparatele pe bază de abanos african sunt utilizate pe scară largă de anumite culturi pentru accelerarea vindecării rănilor

Analgezic natural

Utilizat secole la rând ca analgezic, abanosul african a început să vădească și în cadrul unor studii proprietatea de a calma diferite tipuri de dureri. Aplicat local sau consumat ca infuzie din scoarță și frunze, acest copac este creditat cu o acțiune de calmare a migrenelor și a altor tipuri de dureri. Totodată, abanosul african are o îndelungată tradiție de utilizare pentru asigura- rea bunei funcționări a ficatului, întrucât are efect hepatoprotector și ferește acest organ complex de acumularea toxinelor. În plus, unele studii de laborator sugerează că anumiți compuși pe care îi conține copacul ar putea opri răspândirea paraziților malariei.