de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Fructe care au un renume vindecător extraordinar, prunele asiriene previn și tratează numeroase afecțiuni, sunt folosite pe scară largă, proaspete sau conservate, și sunt cea mai importantă parte a ansamblului terapeutic pe care îl prezintă copacul care le produce.
Reglează tensiunea arterială
Prunele asiriene conțin antioxidanți, fibre alimentare, vitamine și minerale. Îndelungata tradiție de utilizare în medicina naturistă a acestor roade de excepție a făcut ca în prezent acestea să fie disponibile sub formă de gemuri, jeleuri și sosuri, uscate sau procesate. Pe de altă parte, întreaga plantă prezintă avantaje remarcabile pentru sănătate, care au fost utilizate în medicina tradițională de mii de ani. De exemplu, un studiu recent a confirmat capacitatea acestor fructe, în special sub formă de extract, dar și prin intermediul unui mucilagiu pe care îl conțin în formă proaspătă, de a trata hipertensiunea arterială.
Combat mutațiile ADN
Mai multe investigații științifice au evidențiat faptul că prunele asiriene au capacitatea de a scădea stresul oxidativ din organism. În aceste condiții, prezența fructelor în dietă este de natură să combată daunele la nivel celular, mutațiile ADN și să prevină instalarea unei serii de boli cronice. Pe de altă parte, efectele antiinflamatoare ale acestor fructe sunt redutabile pe direcția combaterii durerilor în gât. Două prune asiriene se fierb în 250 ml apă timp de cinci minute, iar amestecul rezultat se consumă după ce ajunge la temperatura camerei, cu rezultate rapide pe direcția eliminării secrețiilor și eliberării tensiunii locale. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, anumite componente din semințele prunelor asiriene posedă proprietăți antidiabetice, ceea ce recomandă aceste fructe ca adjuvant în tratarea hiperglicemiei.
Luptă cu durerile menstruale
Potrivit medicinei Ayurveda, semințele prunelor asiriene sunt extrem de eficiente în tratamentul alergiilor cutanate, iritațiilor și problemelor de sănătate ale pielii - pecingine, dermatită. Tratamentul implică măcinarea acestor semințe și amestecarea pulberii cu apă, pasta rezultată fiind aplicată pe zona afectată. Pe de altă parte, scoarța copacului care produce prunele asiriene este renumită pentru capacitatea de a diminua durerile menstruale, utilizată sub formă de decoct administrat de două ori pe zi.
Elimină congestia pulmonară
Ca antiinflamator, prunul asirian se remarcă în tratarea prin mijloace naturiste a suferințelor generate de bolile articulare. Una dintre formulele cele mai uzitate este fierberea scoarței și apoi masarea ușoară a zonelor afectate cu acest decoct, de două ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, potrivit rezultatelor cercetărilor publicate în IOSR Journal of Pharmacy, prunele asiriene pot atenua congestia respiratorie și accesele de tuse, întrucât pulpa fructelor conține sterol vegetal, extrem de eficient în eliminarea secrețiilor în exces.
Mai multe studii clinice au relevat faptul că un consum regulat de prune asiriene este de natură să îmbunătățească fertilitatea masculină
Reduc riscul de constipaţie cronică
Prunele asiriene au numeroase proprietăți de vindecare a ficatului. Un studiu realizat pe animale de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate în Nigerian Journal of Natural Products and Medicine, a demonstrat că substanțele din aceste fructe au efect hepatoprotector. Totodată, potrivit revistei Internet Journal of Pharmacology, prunele asiriene au vădit, pe parcursul experimentelor pe animale de laborator, că pot preveni ulcerul gastric, administrate sub formă de extract, combat eficient paraziții intestinali și scad riscul de constipație cronică.