de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Adevărate miracole ale lumii naturale, gălbenelele sunt atât de faimoase pentru proprietățile lor vindecătoare, încât acestea au ajuns să eclipseze frumusețea deosebită a acestor flori de un galben-portocaliu cu nuanțe solare. Ca unul dintre cei mai faimoși și mai studiați „medici” ai naturii, planta nu doar a confirmat o îndelungată tradiție de utilizare terapeutică, ci continuă să vădească proprietăți remarcabile, care pot surprinde.
Previn scăderea acuității vederii
Gălbenelele ascund în spatele aspectului spectaculos, de un galben aprins, o mulţime de proprietăţi şi beneficii pentru sănătate. De la fortificarea sistemului imunitar și protecția acordată organismului, pe care îl apără de boli și infecții, până la efectele remarcabile asupra sănătății pielii, gălbenelele prezintă una dintre cele mai extinse acțiuni terapeutice din întregul tablou naturist al lumii. De altfel, planta are o istorie bogată de utilizare, de la ritualuri și ceremonii importante ale romanilor și grecilor antici până la utilizări medicale istorice, care vin din negura timpului, cum ar fi ameliorarea durerilor. În plus, planta este comestibilă - adaugă culoare naturală și un plus de gust preparatelor culinare. Totul pornește de la culoarea intensă a florii, care se datorează conținutului natural de carotenoizi al plantei. Aceștia sunt fitonutrienți solubili care posedă proprietăți antioxidante remarcabile, certificate de nenumărate studii. Practic, potrivit oamenilor de știință, gălbenelele conțin un tablou impresionant de carotenoizi, 19 la număr, inclusiv licopen, luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină. Grație faptului că aceste substanțe au demonstrat o lungă listă de acțiuni benefice pentru organism, specialiștii atestă faptul că gălbenelele joacă un rol important în sănătatea ochilor, previn scăderea acuității vederii și protejează ochii de daunele cauzate de lumină. Un studiu extins a relevat faptul că suplimentarea cu mezo-zeaxantină și luteină din gălbenele a generat în cazul voluntarilor care au participat la teste o creștere semnificativă a densității optice a pigmentului macular și implicit o îmbunătățire a sensibilității la contrast în ochi. Pe de altă parte, luteina care se găsește în floare este importantă pentru menținerea sănătății oculare și previne boala maculară legată de înaintarea în vârstă.
Refac echilibrul florei intestinale
Compușii din gălbenele previn îmbătrânirea prematură - aceasta este concluzia foarte importantă la care au ajuns cercetătorii care au studiat efectele plantei asupra proceselor organismului. De asemenea, preparatele pe bază de gălbenele au demonstrat capacitatea de a reduce riscul de cancer de prostată, întrucât au o pregnantă acțiune antioxidantă, care protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi. În același timp, flavonoidele şi triterpenele prezente în gălbenele au proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene, ajutând la reducerea inflamaţiei şi la prevenirea infecţiilor generate de germeni. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, planta a demonstrat efecte împotriva diferitelor tulpini de bacterii, inclusiv E.coli şi Staphylococcus aureus. De asemenea, gălbenelele sunt aliați seculari, renumiți, ai sănătății digestive. Planta ajută la îmbunătăţirea funcţionării sistemului digestiv, datorită efectelor antispastice şi antiinflamatoare. Consumate sub formă de infuzie, preparată conform indicațiilor de pe ambalaj, gălbenelele calmează durerile abdominale, reduc balonarea, previn constipaţia și, în conformitate cu rezultatele unor cercetări recente, contribuie la refacerea echilibrului florei intestinale, fiind astfel utile în caz de sindrom de colon iritabil. În plus, datorită amintitelor efecte antispastice, gălbenelele pot fi utilizate pentru a ameliora crampele și durerile menstruale.
Diminuează inflamaţiile cauzate de psoriazis
Bogate în mangan, care favorizează regenerarea celulelor pielii, gălbenelele au un renume consolidat pe direcția tratării eficiente a unui mare număr de afecțiuni externe. Studiile au relevat faptul că planta promovează creșterea țesuturilor noi și sănătoase, sporește fluxul de sânge în zonele afectate de răniri, hidratează pielea uscată, stimulează producția de colagen și accelerează procesul de reparare a pielii. Glicoproteinele și nucleoproteinele prezente în aceste flori, dublate de proprietățile antimicrobiene și antiseptice ale acestui cicatrizant al naturii acționează sinergic pentru a stimula procesele de regenerare celulară. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, gălbenelele sunt deosebit de eficiente în tratamentul rănilor, arsurilor, ulceraţiilor şi altor afecţiuni ale pielii. De asemenea, sub formă de extract, planta calmează iritaţiile, tratează acneea şi reduce inflamaţiile cauzate de eczeme sau psoriazis. În aceste condiții, gălbenelele sunt utilizate în produse cosmetice naturale pentru îngrijirea pielii - creme, loţiuni, unguente, măşti şi săpunuri. În funcţie de afecţiunea pielii, gălbenelele pot fi utilizate în diferite forme şi cu diferite concentraţii - de exemplu, o cremă cu extract de gălbenele poate fi aplicată pe pielea uscată pentru a-i menţine hidratarea, în timp ce un unguent pe bază de plantă poate fi utilizat pentru a trata o afecţiune cutanată specifică. O formulă de cremă de gălbenele foarte eficientă se prepară astfel: pentru extract, se umple un borcan cu flori zdrobite de plantă, se toarnă deasupra ulei de măsline și se lasă închis timp de patru săptămâni, într-un loc ferit de lumină, la temperatura camerei. După timpul de infuzie, se strecoară extractul de ulei de gălbenele printr-un filtru și se amestecă apoi cu ceară naturală de albine, topită pe baie de aburi (câte cinci grame la fiecare două linguri cu flori). Se amestecă extractul de ulei de gălbenele cu ceara până când compoziția este lichidă și uniform, apoi se toarnă într-un alt recipient, care se închide cu un capac numai după ce unguentul de gălbenele s-a răcit complet.
Varianta sălbatică, vindecător de tradiţie
Gălbenelele sălbatice, care au fost naturalizate în toată lumea, din America până în Asia, sunt folosite prin tradiție intern, împotriva indigestiei și simptomelor gastritei, precum și pentru a elimina paraziții intestinali. De asemenea, extern, planta este un aliat împotriva hemoroizilor, fiind folosită sub formă de băi de șezut cu efect cunoscut de cicatrizare. Uleiul esențial de gălbenele sălbatice este faimos în unele culturi pentru proprietatea de a fortifica sistemul respirator, ca și pentru acțiunea vindecătoare în cazuri de „piciorul atletului”, afecțiune cauzată de o ciupercă. De asemenea, infuziile de gălbenele sălbatice sunt utilizate și în prezent ca remediu pentru răceli, inflamații respiratorii, dureri de cap, tuse, bronșită, infecții toracice, hipertensiune.