de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Familia delicioasă și parfumată a portocalelor include o varietate deosebită: satsuma. Dulce, suculent, răcoritor, fructul este încărcat de compuși și nutrienți care fac minuni pentru sănătate și previn boli grave.
Scade nivelul colesterolului „rău”
Pe rafturile magazinelor își așteaptă clienții satsuma, soiul de portocală care surprinde prin dulceața deosebită, prin ușurința cu care poate fi descojit și prin absența semințelor. Pe de altă parte, această varietate iese în evidență prin mulțimea de nutrienți, care recomandă fructul în orice dietă. De exemplu, satsuma este o sursă excelentă de vitamina C (asigură aproximativ 44% din aportul zilnic recomandat), un antioxidant redutabil care anihilează efectele radicalilor liberi, generatori de boli cronice și, pe de altă parte, un aliat al sistemului imunitar. Ca urmare, prezența fructului în dietă ține la distanță răcelile, gripele, durerile în gât și febra. De asemenea, consumul de satsuma ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL), prin acțiunea detoxifiantă a fibrelor pe care le conține. Acestea antrenează impuritățile și toxinele din colon și purifică sângele. În același timp, sucul de satsuma, diluat, poate fi folosit și pentru curățarea delicată a rănilor, întrucât acționează ca o barieră împotriva infecțiilor externe.
Reglează tensiunea arterială
Satsuma este un fruct bogat în potasiu, mineral necesar pentru reglarea tensiunii arteriale, care acționează împotriva efectelor acumulării de sodiu în organism. Grație capacității sale de a ușura circulația sangvină, aceste fructe sunt deseori recomandate de specialiști persoanelor predispuse la hipertensiune. Totodată, consumul de satsuma îi ajută pe cei care suferă de diabet să-și țină sub control nivelul zahărului din sânge, întrucât are capacitatea de a preveni transformarea zaharurilor în grăsimi. În plus, prezența acestui fruct în alimentație ajută la îmbunătățirea transmiterii semnalelor nervoase, dat fiind faptul că satsuma este încărcat de calciu, mineral care se găsește mai rar în fructe. Acest aport asigură și fortificarea sistemului osos, precum și a musculaturii.
Ţine la distanţă cancerul de ficat
Datorită cantității semnificative de fibre naturale, satsuma este un partener perfect pentru pierderea în greutate. Practic, fructul accelerează metabolismul, previne acumularea grăsimilor excesive și inutile și prelungește sațietatea. Așa se face că satsuma este considerată una dintre cele mai sănătoase gustări. În plus, ca sursă naturală de limonen, carotenoide și criptoxantină, satsuma previne cancerul de sân, respectiv de ficat, la persoanele care suferă de hepatita C.
Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, consumul de satsuma este indicat persoanelor cu predispoziție la depresie
Întârzie procesul de încărunţire
Satsuma este bogată în vitaminele B12 și E, care sunt esențiale pentru creșterea unui păr sănătos. Acestea acționează, de asemenea, pentru a proteja podoaba capilară de impactul negativ al mediului și întârzie procesul de încărunțire. Un balsam natural care redă imediat strălucirea părului poate fi preparat din puțin ulei de cocos și suc de satsuma. Se aplică pe păr după clătire. În același timp, consumul acestui fruct întărește unghiile, iar antioxidanții pe care îi conține întârzie semnele de îmbătrânire ale tenului și susțin formarea de colagen, care ajută la repararea țesuturilor, netezind ridurile și conferind pielii un aspect proaspăt și sănătos.