Main menu

header

981 8 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Fruct tropical cu un gust distinct, rukam a început să fie studiat din perspectiva conținutului de nutrienți și implicit a efectelor pentru metabolism și sănătate. Iar rezultatele sunt promițătoare și confirmă îndelungatul consum al acestui fruct în scopuri terapeutice.

Susține sănătatea cardiovasculară

Rukam este o sursă bună de vitamine, minerale și antioxidanți, iar aceste substanțe au fost asociate de numeroase cercetări cu beneficii certe pentru sănătate. De exemplu, vitamina C este un binecunoscut susținător al sistemului imunitar și un antioxidant de calibru, care combate stresul oxidativ și susține sănătatea cardiovasculară. Mai departe, potasiul, calciul și fierul sunt nutrienți importanți pentru buna funcționare a metabolismului, pentru fortificarea sistemului osos și sănătatea musculaturii. De asemenea, consumul acestui fruct a fost legat de o scădere a inflamațiilor din organism, ceea ce este de natură să prevină o serie de boli cronice.

Protejează pielea de daunele cauzate de poluare

Fibrele din rukam mențin o digestie sănătoasă, detoxifică organismul, susțin peristaltismul, echilibrează microbiomul și previn cancerul de colon. În același timp, partea tânără a frunzelor arborelui care produce rukam poate fi folosită ca tratament natural pentru diaree - după fierbere, aceste frunze sunt eliminate din lichid, iar acesta se consumă călduț. În plus, unele studii au relevat faptul că extractele de rukam pot ajuta la vindecarea ulcerului, prin protejarea mucoasei intestinului. Pe de altă parte, există unele dovezi incipiente că unii compuși din rukam, consumat proaspăt sau conservat, pot avea efecte antidiabetice și ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Iar amintiții antioxidanți din rukam protejează pielea de daunele cauzate de razele UV nocive și de poluare.

Cicatrizează rănile

Unele tradiții locale includ utilizarea scoarței și frunzelor arborelui care produce rukam pentru a vindeca rănile. Oamenii de știință au relevat faptul că aceste părți componente ale plantei au proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. De asemenea, consumul de rukam poate proteja vederea, întrucât antioxidanții din acest fruct reduc riscul de probleme oculare legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. Totodată, unele populații din sud-estul Asiei, unde crește acest arbore, folosesc rukam pentru a trata tusea, răceala și alte probleme respiratorii, întrucât decoctul din frunze de rukam are capacitatea de a scădea rapid temperatura corpului și de a decongestiona căile respiratorii superioare.

Consumul regulat de rukam protejează ficatul de toxine și îi susține funcționarea optimă

Atenuează simptomele alergiilor

Potrivit rezultatelor unor cercetări, consumul de rukam în timpul menstruației poate atenua disconfortul abdominal asociat, grație prezenței în fruct al unor compuși benefici pentru sistemul reproducător feminin. De asemenea, unele substanțe chimice din rukam au fost analizate din perspectiva capacității de a atenua simptomele alergiilor, rezultând faptul că acest fruct poate ajuta la reducerea reacțiilor alergice, în special a mâncărimii și inflamației. În același timp, prin aportul de fibre și conținutul scăzut de calorii, rukam ajută la menținerea unei greutăți corporale optime.