Main menu

header

981 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Ceapa verde este nelipsită de pe mesele pământenilor, nu doar pentru faptul că dă savoare oricărui fel de mâncare, ci și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Aromată, proaspătă, crocantă, această legumă irezistibilă este o comoară de nutrienți.

Sursă bogată de fibre şi prebiotice

Ceapa recoltată înainte de a ajunge la un stadiu de maturitate deplină, varianta verde a acestei legume de excepție, are un gust mai blând, este mai bogată în nutrienţi (conține, de exemplu, de 100 de ori mai mulţi fitonutrienți decât o ceapă matură) și face deliciul multor meniuri. Dincolo de gustul său atât de apreciat, ceapa verde este un aliat al sănătății stomacului. Potrivit studiilor oamenilor de știință, consumul de ceapă verde, disponibilă în toate anotimpurile, protejează stomacul de ulcer, prin inhibarea creşterii bacteriilor care atacă membrana stomacului. De asemenea, exact ca în cazul variantei mature, ceapa verde este renumită pentru beneficiile pe care le aduce microflorei intestinale și echilibrului digestiei, întrucât reprezintă o sursă bogată de fibre și prebiotice, necesare pentru o funcționare optimă a intestinului.

Previne îmbătrânirea prematură

Prin intermediul compușilor pe care îi conține, ceapa verde a fost asociată cu reglarea nivelului de zahăr din sânge. Compușii specifici din această legumă interacționează cu celulele din intestinul subțire pentru a controla glicemia din întregul organism. De asemenea, ceapa verde conține o cantitate semnificativă de quercetină, pe care cercetările au vădit-o ca având acțiune anticancerigenă. În plus, ca antioxidant, această substanță contribuie la combaterea radicalilor liberi care generează boli cronice, susține sănătatea cardiovasculară, previne bolile neurodegenerative și îmbătrânirea prematură. În plus, consumul de ceapă verde este considerat benefic pentru fortificarea sistemului imunitar, întărind apărarea organismului în fața patogenilor și infecțiilor. Totodată, această legumă este un binecunoscut antiinflamator al lumii plantelor, fiind de folos persoanelor care suferă de afecțiuni care au la bază inflamațiile.

PONT. Potrivit cercetărilor, consumul de ceapă verde poate preveni osteoporoza.