de Georgiana Mihalcea
În fiecare an, aproape 2 milioane de femei din întreaga lume suferă de infecții ale tractului urinar. Dintre toate tipurile de infecții, cistita este cea mai comună. Odată cu debutul sezonului cald, numărul infestărilor cu bacteria care provoacă această afecțiune crește considerabil, așadar este nevoie să fim mult mai precauți. Lipsa de hidratare, purtarea hainelor sintetice, actul sexual, abținerea de la urinat sunt doar câteva din cele mai frecvente surse ale apariției acestor neplăceri. Bacteria E.coli este motivul în 80% dintre cazuri. Din fericire, pentru ameliorarea simptomelor, natura ne pune la îndemână leacuri blânde, din plante.
Merișorul luptă cu E.coli
Merișorul este remediul naturist emblematic pentru infecțiile urinare. Acest fruct micuț și roșu conține flavonoide, antocianine și proantocianidine, toate trei acționând sinergic, împiedicând Escherichia coli, responsabilă pentru majoritatea infecțiilor urinare, să adere de peretele vezicii urinare. Incapabile să se atașeze, bacteriile sunt eliminate în mod natural fără a putea induce boala. Studiile au arătat că prin consumul acestui fruct, sub formă de ceai, se reduce frecvența recurenței infecțiilor urinare cu 20% până la 60%. Pentru a prepara infuzie de merișor aveți nevoie de una-două lingurițe cu fructe pentru o cană de 250 ml cu apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat timp de cinci-zece minute, după care poate fi consumat cald. Se pot bea până la trei căni pe zi, între mese.
Cimbrul acţionează antibacterian
Deoarece această plantă are proprietăți antibacteriene, antiseptice și antivirale, ajută la tratarea infecțiilor urinare și la calmarea simptomelor acestora. De asemenea, întărește apărarea naturală, pentru a sprijini organismul în lupta sa împotriva bolilor. Utilizat ca diuretic, cimbrul creşte volumul urinar și stimulează funcțiile de eliminare, ceea ce favorizează evacuarea bacteriilor dăunătoare. Pentru a vă bucura de aceste beneficii, pregătiți un ceai de cimbru astfel: adăugați o linguriță cu frunze uscate în 150 ml apă clocotită. Se lasă să acționeze cinci minute înainte de a se filtra și se beau două-trei căni pe zi, timp de aproximativ o săptămână.
Lămâia este imunostimulatoare
Lămâia are proprietăți antiseptice și, datorită bogăției sale în vitamina C, este și imunostimulatoare. Oricât de acidă este, aceasta are un efect alcalinizant asupra organismului, compensând aciditatea legată de o alimentație bogată în produse de origine animală (carne și lactate). Acidificarea organismului ar fi cauza unei perturbări a activității enzimelor și a unui atac asupra țesuturilor, care sunt ele însele implicate în apariția mai multor patologii, printre care și infecțiile urinare. Sucul de lămâie, dacă este băut imediat după ce a fost stors, oferă toate aceste proprietăți tămăduitoare. Dar dacă îl lăsați, chiar și câteva zeci de minute în aer liber înainte de a-l consuma, își va pierde în jur de 50% din conținutul său de vitamina C, care este extrem de sensibilă la oxidare.
Pătrunjelul sprijină rinichii să funcționeze bine
Pătrunjelul are o puternică acțiune diuretică și depurativă, beneficii pe care le datorează flavonoidelor și sărurilor de potasiu pe care le conține, precum și raportului foarte mare dintre potasiu și sodiu. Prin urmare, consumul acestuia vă permite să creșteți volumul urinar și stimulează funcționarea rinichilor, ajutându-vă să luptați cu retenția de apă, să tratați infecțiile urinare și să preveniți atacurile de gută. Îl puteți adăuga pur și simplu în salate și supe, tocat mărunt (1 linguriță la o porție de mâncare). Pătrunjelul poate fi amestecat și cu suc de lămâie pentru a crea o băutură detoxifiantă bogată în vitamine și minerale. Astfel, cantitățile consumate sunt mai mari decât atunci când este folosit ca aromă într-un fel de mâncare, iar efectele sale sunt sporite de zece ori.
Usturoiul elimină bacteriile dăunătoare
Usturoiul are proprietăți antimicrobiene capabile să elimine bacteriile responsabile de infecțiile urinare și intestinale. În plus, are și proprietăți diuretice. Aceste calități le datorează clasei fructanilor (niște carbohidrați specifici pe care îi conține în cantitate mare) și potasiului (un mineral cu proprietăți diuretice incontestabile). Dacă îl consumați regulat, vă facilitează eliminarea toxinelor de la nivelul rinichilor. Ideal este să consumați un cățel de usturoi pe zi, tocat mărunt sau zdrobit. Dacă vă deranjează aroma lui, îl puteți amesteca bine cu ulei de măsline extravirgin care îl va ajuta să-și păstreze toate virtuțile terapeutice.
Păpădia are efect diuretic puternic
Păpădia este cel mai adesea considerată o plantă de curățare. Nu degeaba face parte din curele de primăvară! Celebra botanistă austriacă Maria Treben spunea despre această plantă care curăță sângele că are proprietăți antioxidante, elimină erupțiile (infuzia poate fi folosită pentru spălarea pielii afectate de acnee sau eczeme) și favorizează transpirația și urinarea. Alți vindecători populari o recomandă pentru întărirea rinichilor, mai ales în timpul infecțiilor urinare. Este percepută ca o plantă diuretică, care scapă organismul de excesul de lichid. Din acest motiv, poate permite îndepărtarea mai rapidă a bacteriilor care determină cistita. Infuzia se face din frunzele plantei, uscate natural. Se adaugă o lingură cu frunze în 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat cinci-zece minute, apoi se strecoară. Se pot bea până la două căni cu ceai de păpădie pe zi.
Planta strugurii ursului are proprietăți antimicrobiene
Ceaiul de strugurii ursului se regăsește printre aceste infuzii pentru infecții de tract urinar. Efectele acestei plante se asociază cu o substanță denumită arbutină, recunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene puternice. Frunzele plantei pot distruge bacteriile, virusurile și ciupercile responsabile pentru majoritatea infecțiilor de tract urinar. Prepararea este destul de simplă: 1 lingură (2-3 g) cu plantă uscată se adaugă în 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 10-20 de minute și apoi se strecoară. Nu este potrivit pentru copii, femei însărcinate sau cele care alăptează.
Oţetul de cidru stopează inflamaţia
Oțetul de mere nu este ca orice alt oțet obișnuit. Conține mai puțin acid acetic, mai mulți acizi și mai multe enzime esențiale și are un conținut ridicat de minerale, cum ar fi potasiul. Este unul dintre alimentele cu funcții multiple care corectează echilibrul acido-bazic al organismului pentru un efect protector împotriva inflamației. Oțetul este cunoscut în multe tratamente tradiționale, precum cele din Europa, India, China, pentru ameliorarea infecțiilor urinare. Un studiu științific recent publicat de cercetătorii londonezi a arătat că exercită efecte antimicrobiene puternice împotriva Escherichia coli, datorită conținutului său ridicat de polifenoli, proveniți din merele din care este preparat. Un remediu tradițional constă în a adăuga două lingurițe cu oțet de cidru, o linguriță cu miere la 100 ml apă şi se consumă de două ori pe zi. Dacă preferați, puteți utiliza o doză zilnică echivalentă de oțet de cidru în salate.